NOI ȘTIM DAR E BINE SĂ ȘTIȚI ȘI DUMNEAVOASTRĂ: TOPIREA GHEȚII ARCTICE CONDUCE LA MODIFICAREA CURENȚILOR OCEANICI ȘI ALTERAREA LANȚURILOR TROFICE
Un important curent oceanic din Arctica a devenit mai rapid și mai turbulent ca rezultat al topirii rapide a gheții oceanice, arată un studiu nou al NASA. Curentul este parte a mediului delicat arctic, care acum este inundat cu apă proaspătă, ca efect al schimbărilor climatice determinate de acțiunea umană.
Utilizând date satelitare colectate timp de 12 ani, cercetătorii au măsurat cum acest curent circular, numit Beaufort Gyre, a balansat precar un influx cu o cantitate fără precedent de apă rece proaspătă – o modificare ce ar putea altera curenții din oceanul Atlantic și ar putea răci climatul Europei de Vest.
Beaufort Gyre păstrează în echilibru mediul polar prin înmagazinarea de apă proaspătă aproape de suprafața oceanului. Vântul direcționează gyre în sensul acelor ceasornicului în jurul Oceanului Artic de vest, nordul Canadei și Alaska, unde el colectează natural apă proaspătă din topirea glaciară, scurgerea râurilor și precipitații. Această apă este importantă în Arctica pentru că curge deasupra apei mai calde, sărate, și contribuie la prezervarea gheții polare pentru a nu se topi, fapt care ajută la reglarea climatului terestru. Apoi gyre eliberează ușor mici cantități de apă proaspătă în Oceanul Atlantic, de-a lungul unei perioade de zeci de ani, permițând curenților oceanului Atlantic să le poarte departe în cantități mici.
Dar începând cu anii 1990, gyre a acumulat o mare cantitate de apă proaspătă (8.000 de kilometri cubici), aproape de două ori dimensiunea lacului Michigan. Noul studiu, publicat în ”Nature Communications”, a găsit drept cauză a acestei acumulări masive de apă proaspătă, pierderea de gheață salină produsă vara și toamna. Acest declin de decenii al stratului de gheață marină în perioada de vară a lăsat Beaufort Gyre mult mai expus vântului care rotește gyre mult mai rapid și captează mai multă apă proaspătă în curentul său.
Vânturi vestice persistente au atras de-asemenea curentul într-o anumită direcție timp de 20 de ani, crescând viteza și dimensiunea curentului rotativ și prevenind eliberarea apei proaspete dinspre Oceanul Arctic. Acest vânt vestic multi-decenial este neobișnuit pentru regiune, unde anterior, vânturile își schimbau direcția la fiecare 5 – 7 ani.
Cercetătorii își păstrează atenția asupra lui Beaufort Gyre, pentru eventualitatea schimbării din nou a direcției. Dacă direcția se va schimba, vântul va inversa rotația curentului în sens antiorar și va elibera dintr-odată toată apa proaspătă acumulată.
”Dacă Beaufort Gyre ar fi să elibereze în Oceanul Atlantic excesul de apă proaspătă, ar putea potențial să-și încetinească circulația. Și asta ar conduce la implicații pe scară largă pentru climatul din întreaga emisferă, mai ales Europa de Vest”, a precizat Tom Armitage, autor șef al studiului și cercetător al domeniului polar pentru Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.
Apa proaspătă eliberată din Oceanul Arctic spre Oceanul Atlantic de Nord ar putea modifica densitatea apei de suprafață. În mod normal, apa din Arctica cedează căldură și umiditate în atmosferă și se scufundă către fundul oceanului, unde conduce apa din oceanul Atlantic de Nord spre tropice, ca o bandă transportoare.
Acest important curent, AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), Circulația de inversiune meridionalo-atlantică (Nt.tradus aproximativ – nu am găsit o formulă mai elevată) ajută la reglarea climatului planetei prin portarea căldurii dinspre apele calde tropicale către latitudini nordice, precum Europa și America de Nord. Dacă această circulație este încetinită, ar putea conduce la afectarea serioasă a vieții marine și a comunităților care depind de aceasta.
”Nu ne așteptăm la o oprire completă a Curentului Golfului (Curentul Nord-Atlantic – curent oceanic cald de suprafață în nordul Oceanului Atlantic, cu o lățime de 75-500 km și o temperatură între 24-26 grade, cu extensie în adâncime până la 1.000 m), dar ne așteptăm la efecte negative. De aceea monitorizăm atât de atent Beaufort Gyre”, a precizat Alek Petty, co-autor al studiului și cercetător polar la Centrului pentru Zboruri Spațiale Goddard, din Greenbelt, Maryland.
Studiul a relevat de asemenea că, deși Beaufort Gyre se află în dezechilibru datorită energiei adăugate de vânt, curentul expulzează acest exces de energie formând mici vârtejuri circulare de apă. În timp ce creșterea turbulenței acestora a ajutat la păstrarea sistemului în echilibru, are de asemenea potențialul de a conduce la topirea gheții saline în continuare, pentru că realizează straturi amestecate de apă rece proaspătă cu apă sărată relativ mai caldă dedesubt. Topirea gheții poate în schimb afecta modul în care nutrienții și materialul organic sunt mixate, afectând semnificativ lanțul trofic și viața sălbatică din Arctica.
Sursa: InnovationToronto Foto: NASA (Gheața arctică marină la un al doilea minim istoric în Sept.2019). Credit: NASA/Trent Schindler; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian.
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)