EXISTENȚA VIEȚII EXTRATERESTRE PE SATELITUL EUROPA ESTE APROAPE SIGURĂ – AFIRMĂ UN CERCETĂTOR AL SPAȚIULUI COSMIC

EXISTENȚA VIEȚII EXTRATERESTRE PE SATELITUL EUROPA ESTE APROAPE SIGURĂ – AFIRMĂ UN CERCETĂTOR AL SPAȚIULUI COSMIC

În anul 2013, filmul science-fiction EUROPA REPORT prezenta un echipaj de exploratori spațiali din viitor descoperind o creatură bizară asemănătoare calmarului în apele reci de sub învelișul înghețat de la suprafața satelitului Europa, al planetei Jupiter.

Unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai spațiului afirmă că acum, inevitabil, va trebui să ștergem ”fiction” din expresia de clasificare a acestei povești.

”Atunci când se pune problema prospectării vieții dincolo de Terra, este aproape o certitudine că viața va fi găsită sub gheața Europei”, a comentat Monica Grady, profesor de știința spațiului și planetelor și cel mai nou cancelar al Universității Hope din Liverpool (UK).

”În altă parte, dacă viața există pe planeta Marte, va fi prezentă la adâncime sub suprafața planetei, unde există protecție față de radiația solară. Și asta înseamnă posibilitatea remanenței gheții în porii rocilor, care pot acționa ca sursă de apă.”

Dacă pe planeta Marte există o șansă de descoperire a vieții, Monica Grady ar ”paria” în această problemă pe satelitul Europa, unde există mult mai multe șanse evolutive pentru viața extraterestră – în sistemul nostru solar.

”Consider că pe satelitul Europa există șanse mult mai mari ale identificării unor forme superioare de viață ce dețin inteligența poate a unui octopus de pe Terra”

Observațiile asupra satelitului Europa sugerează că apa de sub învelișul de gheață de la suprafață este atât sărată, cât și încălzită în adâncuri de vânturile hidrotermale, producând un mix de condiții pentru ca viața să se poată dezvolta.

Există planuri pentru a trimite o misiune NASA (EUROPA CLIPPER) în căutarea vieții pe satelitul înghețat. Și – desigur – se vorbește foarte mult despre investigațiile din viitor ale planetei Marte, unde omenirea a poziționat deja mai multe rovere și curând va pune piciorul pe planeta roșie. Dar Grady nu crede în Marte ca fiind casa vieții extraterestre complexe. ”Dacă vom găsi viață pe Marte, este foarte probabil să fie sub forma unei bacterii mici.

În luna noiembrie 2019, cercetătorii și inginerii de la JPL – Jet Propulsion Laboratory au testat cu succes vehiculul BRUIE (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration, a cărui dezvoltare a început în 2017) în apele reci ale Antarcticii. Vehiculul comandat de la distanță ar putea căuta dovezi ale vieții extraterestre pe satelitul Europa al planetei Jupiter, sub învelișul gros de gheață de la suprafață, în cadrul misiunii Europa Clipper, programată pentru lansare în 2025 care în primă instanță va scana și cartografia suprafața satelitului jupiterian, din perspective diferite.

Sursa: Forbes, Somagnews; Image by NASA; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.