CELE MAI MICI PARTICULE DIN UNIVERSUL NOSTRU NE-AU SALVAT DE LA ANIHILAREA COMPLETĂ

CELE MAI MICI PARTICULE DIN UNIVERSUL NOSTRU NE-AU SALVAT DE LA ANIHILAREA COMPLETĂ.

Se pare că expresia ”Carul mic răstoarnă Carul Mare” funcționează și în cosmologie. Undele gravitaționale recent descoperite, acele ”tulburări ale forței”, adică ale spațiu-timpului, ar putea conține probe ale continuității vieții după Big-Bang datorită unei faze tranzitorii ce a permis particulelor neutronice să remodeleze și să regrupeze materia și anti-materia. Noul studiu, care emite ipoteza de mai sus, a fost aprofundat de către o echipă internațională de cercetare.

Pe scurt, dacă nu doriți să citiți întreg articolul, studiul invocat aici reintroduce în discuție teoria corzilor și presupune existența unor unde gravitaționale în spectru diferit de cel emis de fuzionarea găurilor negre, ca amprentă martor al evenimentului primordial care a salvat universul de la completa anihilare. Cercetarea a fost realizată într-un program internațional ce reunește Japonia, SUA și Canada.

Modul în care s-a produs această SALVARE de la ANIHILARE nu este însă nici o problemă de Science-Fiction și nici un film de Hollywood. Conform teoriei Big-Bang din cosmologia modernă, materia a fost creată într-o proporție egală cu anti-materia, iar dacă nimic nu s-ar fi interpus în această schemă, atunci materia și antimateria ar fi trebuit să interacționeze în cele din urmă și să se anihileze reciproc, conducând la anihilarea completă a Universului.

Existența noastră contrazice, însă, această teorie. Pentru a depăși un eventual eveniment de anihilare totală, Universul trebuia să transforme o oarecare cantitate de anti-materie în materie, creând astfel un dezechilibru între acestea. Dezechilibrul necesar pentru ca universul să continue să existe era o proporție de unu la un miliard și modul în care a fost realizat acest dezechilibru a rămas un mister complet.

”Universul devine opac la lumină, privind înapoi în timp, la aproximativ un milion de ani de la nașterea sa. Iar acest lucru face ca orice întrebare legată de motivele pentru care existăm, să fie dificilă”, a scris în lucrare coautorul Jeff-Dror, asociat post-doctoral al Universității California și cercetător în fizică al Laboratorului Național Lawrence Berkeley (LBNL).

De vreme ce materia și anti-materia au sarcini electrice opuse, nu se pot transforma una în cealaltă, decât dacă sunt neutre electric. Neutrinii sunt singurele particule electrice neutre cunoscute și sunt destul de puternici pentru a realiza acest proces. O teorie susținută de mulți cercetători avansează o fază de tranziție în istoria universului, în care neutrinii au generat dezechilibrul dintre materie și anti-materie.

”O fază de tranziție este ca și cum ai transforma apa prin fierbere în vapori sau ca și cum ai răci apa până la înghețare. Comportamentul materiei se modifică la temperaturi specifice, la temperaturi critice. Când un anume metal este răcit la o temperatură joasă, acesta își pierde complet rezistența electrică, trecând printr-o fază de tranziție spre a deveni un super-conductor electric. Acest procedeu este baza Scanării prin Rezonanță Magnetică (MRI) pentru diagnoza cancerului sau tehnologia ”maglev” care flotează un tren în rulare cu viteze de 300 de km pe oră, fără a cauza amețeală. Precum un super-conductor, faza de tranziție din Universul Timpuriu trebuie să fi creat un tub subțire de câmpuri magnetice numite corzi cosmice”, a explicat coautorul Hitoshi Murayama, profesor de fizică la Universitatea California, principal investigator la Institutul de Fizică și Matematică a Universului de la Universitatea Tokyo și cercetător senior al LBNL.

Dror și Murayama sunt parte a unei echipe de cercetare din Japonia, SUA și Canada care avansează teoria corzilor cosmice, prin simplificare ducând la undele gravitaționale, mici tulburări sau zvâcniri ale spațiu-timpului. Acestea ar putea fi detectate de către viitoarele observatoare spațiale dedicate, precum LISA, BBO (de la ESA) sau DEDIGO (Agenția Japoneză pentru Explorare Astronautică) pentru aproape toate temperaturile critice posibile.

”Recenta descoperire a undelor gravitaționale deschide o nouă oportunitate de a privi înapoi în timp mult mai departe, Universul fiind transparent relativ la gravitație până la momentul genezei. Când universul trebuie să fi fost de un triliard – quatraliard mai fierbinte decât cel mai fierbinte loc din universul de azi, probabil că neutrinii s-au comportat de o asemenea manieră încât să asigure supraviețuirea noastră. Am demonstrat că probabil au lăsat în urmă și un mesaj-în sticlă sub forma unor ondulații gravitaționale, pentru a ne da de știre”, a precizat co-autorul Graham White, coleg asociat post-doctoral la TRIUMF

”Corzile cosmice au fost în trecut foarte populare, ca modalitate de a crea mici variații în densitățile masei care au condus la formarea stelelor și galaxiilor, însă această ideea pare să fi fost apoi exclusă de observații și date mai recente. Acum, studiul nostru reintroduce această idee din motive diferite”, a spus Takashi Hiramatsu, coleg post-doctoral la Institutul pentru Cercetarea Razelor Cosmice al Universității Tokyo, care gestionează detectorul japonez de unde gravitaționale KAGRA și experimentele Hyper-Kamiokande.

”Undele gravitaționale provenite din corzile cosmice au un spectru complet diferite de cel al surselor astrofizice precum fuzionarea găurilor negre. Este foarte plauzibil că vom fi complet convinși de originea corzilor cosmice ca sursă a dezechilibrului primordial”, a menționat Kazunori Kohri, profesor asociat la High Energy Accelerator Research Organization Theory Center din Japonia.

Sursa: EURASIAREVIEW. Foto credits: Original credit: by R. Hurt/Caltech-JPL, NASA, and ESA Credit: Kavli IPMU – Kavli IPMU figură modificată a celei inițiale.

Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian – educator muzeal

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.