ECHIPA SETI INVESTIGHEAZĂ UN SEMNAL MISTERIOS AVÂND CA ORIGINE O STEA SITUATĂ LA 94 DE ANI LUMINĂ DEPĂRTARE

Un semnal puternic a fost depistat în vecinătatea unei stele asemănătoare Soarelui situată la 94 ani lumină depărtare. În luna mai 2015, o echipă de cercetători ce au utilizat un radio-telescop din Rusia, au detectat un semnal candidat SETI (căutarea inteligenței extraterestre) ce pare să aibă ca origine HD 164595, un sistem stelar situat la 94 ani lumină, a informat în weekend website-ul Centauri Dreams. Astronomii nu au publicat încă un studiu asupra detecției; ei plănuiesc să discute această problemă luna viitoare la cel de-al 67-lea Congres Internațional de Astronautică (IAC) din Guadalajara, Mexico.
 
Sistemul HD164595 este cunoscut ca și gazdă a unei planete cu aproximativ masa planetei NEPTUN, care orbitează prea aproape de stea pentru a suporta viața așa cum o cunoaștem în prezent. Totuși este posibil ca alte planete nedescoperite încă să fie prezente în acest sistem, a menționat astronomul Seth Shostak, de la Institutul SETI din Mountain View, California, care face parte din echipa de detecție.
Pentru a fi clar, nimeni nu afirmă că extratereștrii au transmis acest semnal. Însă acesta este unul dintre scenariile posibile ale momentului, a precizat Shostak pentru Space.com.
Oamenii de știință care au realizat detecția sunt cercetători respectați, iar semnalul este destul de puternic pentru a nu putea fi asociat cu un zgomot întâmplător, a menționat Shostak. Mai mult, după cum pare, semnalul este asemănător ca și consistență și format cu cel pe care o civilizație extraterestră l-ar emite, iar dacă extratereștrii au emis acest semnal, ei sunt cu adevărat mult mai avansați decât suntem noi. Este cumva și normal. Dacă acest mesaj a fost trimis cu 94 de ani în urmă, dezvoltarea tehnologică necesară implică cel puțin un mileniu. Iar noi am recepționat ceva trimis cu 94 ani în urmă? Asta înseamnă posibilitatea și probabilitatea ca inițierea originală a semnalului să fi fost mult mai veche.
Pe baza caracteristicilor semnalului receptat, extratereștrii în cauză ar trebui să genereze o energie echivalentă cu aproximativ 100 de miliarde de miliarde de wați pentru a emite în toate direcțiile. Și chiar dacă ar fi emis doar către Terra, din anumite motive, tot ar fi fost necesară o producție de 1 triliard de wați, a mai spus Shostak. Primul număr este echivalent cu de câteva sute de ori mai mult decât energia solară care ajunge la Terra. Așadar, factura la energie ar fi prea mică!
Institutul SETI a concentrat ATA (Allen Telescope Array), un sistem de antene radio din nordul Californiei către HD164595 în seara de duminică și va relua procesul în seara de luni (fusul orar al României), a precizat Shostak. Acesta speră că ATA va descoperi ceva care să evidențieze originea unei civilizații extraterestre în spatele acestui semnal, însă nu exclude o explicație mai prozaică.
De exemplu, este posibilă interferența în acest ca cu un satelit circumterestru sau cu orice altceva apropiat de Terra. De fapt pariul lui Shostak legat de această detecție include o asemenea interferență. Asta nu înseamnă că nu și-ar dori să dea mâna cu ET.
Este de asemenea posibil să nu aflăm niciodată sursa, întrucât echipa din Rusia care a realizat detecția au observat sistemul HD 164595 de 39 de ori, la momente diferite și au obținut o singură detecție de semnal de la acest sistem. Dacă nimeni nu îl va detecta din nou, va rămâne probabil un mister, precum faimosul semnal ”Wow!” din 1977.
Fără confirmarea acestui semnal, tot ce putem afirma despre el este: ”Interesant!” – a mai adăugat Shostak.

Sursa: Space.com
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Notă: HD 164595 este o stea de tip G situată în constelația Hercules, la aprox. 94,4 ani lumină de Terra. Cu o magnitudine aparentă de 7,075 – steaua poate fi observată cu binoclul sau cu telescoape de putere mică, având ca referință Vega din apropiere, din constelația Lyra. Până în prezent, HD 164595 are o singură planetă cunoscută HD 164595 b, care orbitează steaua mamă o dată la fiecare 40 zile. Masa acestei planete este echivalentă cu 16 mase terestre. Steaua mamă HD 164595 are aceeași clasificare cu cea a Soarelui, o temperatură similară și o vârstă de numai 4,5 miliarde ani.  Alte denumiri în cataloage: HD 164595, HIP 88194, SAO 85632, BD+29 3165.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.