CUM VOR ARĂTA PRIMELE FOTOGRAFII ALE UNOR GĂURI NEGRE?

Această imagine în formă de semilună se potrivește cel mai bine observațiilor asupra lui Sagittarius A, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre - conform unui studiu din ianuarie 2013. CREDIT: Kamruddin/Dexter

O gaură neagră gigantă este considerată a se afla în centrul galaxiei noastre Calea Lactee, dar nu a fost niciodată văzută. Acum astronomii oferă o predicție privind cum vor arăta primele fotografii ale unor găuri negre ce vor fi făcute cu o tehnologie care va fi perfectată foarte curând.

În particular – cercetătorii au ajuns la concluzia că acele imagini ale unei găuri negre – mai precis granițele acestora – vor avea o formă de semilună – mai degrabă decât forma de pată de cerneală ce este de obicei promisă.

Prin modelarea aspectului probabil al acestor imagini, cercetătorii spun să se pregătesc să interpreteze fotografiicel ce vor deveni curând disponibile prin intermediul telescoapelor aflate acum în construcție.

”Nimeni nu a reușit să surprindă o imagine a unei găuri negre”, a precizat Ayman Bin Kamruddin, student la Universitatea Berkeley din California, care a prezentat un poster al cercetării acum două săptămâni, la Long Beach – California – la a 221-a intâlnire a Societății Astronomice Americane. ”Până acum a fost imposibil pentru că găurile negre sunt prea mici pe cer. Chiar acum obținem ceva detalii despre structură, dar nu avem încă o imagine”.

Găurile Negre sunt invizibile în sine, desigur, deoarece nici chiar lumina nu poate scăpa din capcanele sale gravitaționale. Cu toate acestea, granițele unei găuri negre – punctul fără întoarcere numit orizontul evenimentului – ar trebui să fie vizibil prin radiația emisă de materia prăbușită în gaura neagră.

”Împrejurimile imediate ale unei găuri negre au o mulțime de evenimente fizice interesante ce se derulează acolo și sunt emițătoare de lumină”, a spus Kamruddin. ”Tehnic vorbind, nu vedem exact gaura neagră, dar obținem o rezolvare efectivă a orizontului evenimentului”.

Un nou proiect numit ”Event Horizon Telescope” combină puterea de rezoluție a numeroase antene ale unei rețele mondiale de telescoape radio pentru a ”vedea” obiecte care altfel ar fi prea mici pentru a le urmări.

”Telescopul Event Horizon este primul instrument capabil să rezolve scalări comparabile cu dimensiunea unui orizont al evenimentului unei găuri negre”, a precizat colaboratorul lui Kamruddin la Universitatea Berkeley, astronomul Jason Dexter. ”Există o șansă destul de mare să obținem primele asemenea imagini în următorii cinci ani”.

Telescopul Event Horizon deja a obținut câteva măsurători preliminare ale obiectului numit Sagittarius A din, situat în centrul galaxiei Calea Lactee.

Kamruddin și Dexter au comparat aceste informații cu diverse modele fizice și au găsit că imaginile se potrivesc cel mai bine sunt cele cu aspect de semilună, mai degrabă de cât formele ciculare cumite ”Gaussiene asimetrice” ce au fost folosite anterior în modele.

Forma de semilună iese din gogoașa plată, numită disc de acumulare, format din materia ce orbitează o gaură neagră în drumul său spre prăbușire. Pe măsură ce gazul se rotește în jurul găurii negre, o parte a discului devine vizibilă dinspre Terra și lumina sa devine mai strălucitoare datorită unui proces numit pulsare Doppler. Cealaltă parte, reprezentând gazul îndepărtat, devine mai vagă, datorită acestui efect.

În centrul semilunei este un cerc întunecat numit umbra găurii negre, care reprintă gaura neagră în sine – un obiect incredibil de dens, unde spațiiul-timpul are proprietăți speciale.

”Există un fenomen de îndoire extremă a luminii datorată relativității generale și câmpului gravitațional extrem de puternic”, spune Kamruddin.

Cunoscând că acest modelu de semilună se potrivește cel mai bine cu informațiile culese – cercetătorii pot alege între diferitele modele ce descriu fizica evenimentelor din jurul găurii negre. În cele din urmă astronomii speră să poată utiliza primele fotografii ale obiectului Sagittarius A pentru a putea estima masa gingantei găuri negre din centrul galaxiei noastre.

”Chiar și numai obținerea unei imagini în sine este extraordinară”, a spus Kamruddin. ”Aceasta va oferi confirmarea directă a evenimentului orizontului, care a fost prezis dar nimeni de fapt nu l-a văzut. Posibilitatea de a-l vedea s-ar putea concretiza în modificarea puțin a manualelor de fizică”.

 Sursa: Space.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.