ORIGINEA ȘI MENȚINEREA UNEI EXOPLANETE RETROGRADE

O proiecție artistică a sistemului HAT-P-7. Cercetătorii au utilizat Telescopul Subaru pentru a descoperi o planetă retrogradă aproape de steaua centrală, o altă planetă gigant și o stea companion - în acest sistem. (Credit: NAOJ)

25.ian.2013 – Astronomii au utilizat telescopul Subaru pentru a arăta că sistemul planetar HAT-P-7, situat la 1040 de ani lumină de Terra, în constelația Cygnus, include cel puțin două planete gigante și o stea companion. Descoperirea unui companion necunoscut anterior (HAT-P-7B) pentru steaua centrală (HAT-P-7), precum și confirmarea unei alte planete gigant (HAT-P-7c) orbitând la exterior față de planeta retrogradă HAT-P-7b – oferă o viziune nouă asupra modului în care planetele retrograde se pot forma și evolua.

O colaborare japoneză condusă de Norio Narita (de la Onservatorul Astronomic Național din Japonia) a utilizat Telescopul Subaru în 2008 pentru a descoperi primele dovezi ale unei planete extrasolare – HAT-P-7b cu o orbită retrogradă.

Deși planetele retrograde – care au orbite opuse față de rotația stelelor centrale – lipsesc din sistemul nostru solar, acestea apar în alte sisteme planetare din Univers. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu cum s-au format acestea planete retrograde.

Încă de la descoperirea inițială a planetei retrograde HAT-P-7b, Narita a urmărit să explice originea sa. Ca participanți în cadrul proiectului SEEDS (Strategic Exploration of Exoplanets and Disks with the Subaru Telescope), Narita și colegii săi Yasuhiro Takahashi, Masayuki Kuzuhara, și Teruyuki Hirano (toți de la Universitatea din Tokyo) au preluat imagini de contrast înalt ale sistemului HAT-P-7 cu HiCIAO (High Contrast Instrument for the Subaru Next Generation Adaptive Optics) pentru a dezvolta o imagine mai completă a acestuia.

Echipa a descoperit mai întâi doi companioni candidați în jurul sistemului HAT-P-7 în 2009 și le-au măsurat mișcările de rotație timp de trei ani, până în 2012. Ei au confirmat că unul din cei doi candidați prezintă o mișcare de rotație proprie unui companion stelar față de HAT-P-7, numit HAT-P-7B. Echipa a confirmat de asemenea o tendință pe termen lung a vitezei radiale pentru HAT-P-7. Este indicația existenței unei alte planete gigant HAT-P-7c, ce orbitează între orbitele lui HAT-P-7b (planeta retrogradă) și HAT-P-7B (companionul stelar).

Întrebarea a rămas. Cum s-a dezvoltat orbita retrogradă a planetei?
Într-un raport de cercetare din 2012, Dr. Simon Albrecht a subliniat faptul că efectele gravitaționale dintre steaua centrală și HAT-P-7b ar putea preveni menținerea pe termen lung a orbitei sale retrograde. Echipa actuală crede că existența stelei companion (HAT-P-7B) și a recent confirmatei planete exterioare (HAT-P-7c) este posibil să joace un rol important în formarea și menținerea orbitei retrograde a planetei interioare (HAT-P-7b) prin mecanismul Kozai, un proces de lungă durată în timpul căruia un obiect mult mai masiv are un efect asupra orbitei altui obiect. În cazul lui HAT-P-7b. echipa a postulat așa numita ”migrație Kozai secvențială” ca o explicație a acestei planete retrograde.

Ei sugerează că steaua companion HAT-P-7B a afectat întâi orbita recent confirmate planete exterioare (HAT-P-7c) prin mecanismul Kozai, determinând-o să se încline. Când orbita acelei planete s-a înclinat destul, HAT-P-7c a alterat orbita planetei interioare (HAT-P-7b) prin mecanismul Kozai, așa încât a devenit retrogradă. Această evoluție orbitală secvențială a planetei reprezintă unul din scenariile care ar putea explica originea planeteleor retrograde/înclinate/excentrice.

Echipa lui Natita a demonstrat importanța unor observații directe de contrast înalt pentru sistemele planetare cunoscute pentru a verifica prezența unor companioni vagi în exterior care ar putea avea un rol important în înțelegerea de ansamblu a migrației planetare. Descoperirea oferă indicii importante pentru înțelegerea originii unei varietăți de sisteme planetare, incluzând pe acelea care au orbite excentrioce și puternic înclinate.

Sursa: Sciencedaily.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.