”Călătoria spre Marte a căutătorului vieții nedescoperite – Curiosity” își va avea premiera în dimineața de Sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 10.02 a.m. EST – printr-o transmisiune live a NASA TV.
Tința NASA de a căuta viața extraterestră a înregistrat un pas îndrăzneț în mai puțin de 12 arem prin lansarea lui Curiosity, explorerul robotic cel mai complex și mai avansat din punct de vedere științific care a fost trimis vreodată pentru a cerceta suprafața unei alte lumi. Fereastra de lansare de 103 minute se închide la 11.45 a.m EST.
Curiosity și racheta Atlas V a Alianței Unite pentru Lansare care va purta robotul până pe Planeta Roșie sunt pregătite pentru lansare, după ce au fost aduse la Complexul de Lansare Spațială 41, către ora 8.00 a.m., în această dimineață, sub supravegherea atentă a echipajelor de la sol, a cercetărorilor misiunii, a reporterilor și fotografilor.
Vremea din ziua lansării rămâne favorabilă, cu numai 30% șanse de împiedicare a lansării, au declarat meteorologii Air Force.
Curiosity este versiunea nouă de rover al NASA și – foarte posibil – ultimul rover american construit pentru Marte, datorită, reducerilor severe a fondurilor pentru cercetarea planetară.
După o călătorie interplanetară de 570 de milioane de kilometri, Curiosity va pătrunde în atmosfera subțire a lui Marte, cu 13.000 MPH și va utiliza în premieră sistemul de aterizare la punct fix al unei rachete, sistem cunoscut sub numele de Sky Crane, pentru amartizare pe toate cele 6 roți, în interiorul craterului Gale.
Craterul Gale are un diametru de 154 km și este dominat de o creastă muntoasă răsărind cam 5 km deasupra pragului craterului, ceea ce etalează expuneri mineraliere care ar putea prezerva evidența vieții pe Marte, în trecut, sau în prezent.
Curiozity are la bord un pachet de 10 experimente științifice de vârf, care vor căuta molecule organice și minerale argiloase, marcheri potențiuali ai semnelor vieții microbiene marțiene și a zonelor habitabile.
Imediat după amartizare, roverul de 1 tonă va transmite telemetria, așa încât inginerii de pe Terra vor putea cunoaște starea roverului.
”Apoi catargul roverului va fi ridicat în ziua a doua și vom primi imagini” a spus Pete Theisinger, managerul de proiect MSL, de la Jet Propulsion Laboratory.
Imediat după aceea, vom începe investigațiile științifice. Instrumentele de detecție a radiației (RAD) și a hidrogenului de sub suprafață vor porni.
Camerele video vor fi utilizate pentru a selecta ținte cât mai valoroase, iar cu ajutorul altor instrumente vom determina care dintre mostre vor fi preluate pentru cercetare.
Apoi vom deschide brațul, care conține echipament științific și vom colecta mostre cu un ciocan de percuție. Mostrele vor fi injectate către cele două instrumente situate în rover, pentru analiză.
”Instrumentele SAM și ChemMin vor cerceta după molecule organice și izotopi radio și vor identifica și cuantifica mineralele din roci și mostre de sol. Ar putea dura cam 2-3 luni înainte de a prelua primele mostre”, a explicat Theisinger.
MSL este alimentat cu o baterie nucleară și este de așteptat să opereze cel puțin un an marțian, echivalentul a 687 zile terestre. NASA speră că roverul de 6 picioare înălțime ar putea funcționa mult mai mult timp.
Sursa: UniverseToday
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)