OCEANUL ASCUNS DE PE PLUTO!

În ultimii ani, oamenii de știință și publicul larg, a luat la cunoștință că, în ciuda unor credințe anterioare, Terra nu este unicul loc din sistemul solar în care există apă în stare lichidă. Luna lui Jupiter, Europa și posibil, și alte luni, sunt acum considerate a avea un ocean de adâncime sub crusta de gheață de la suprafață și chiar lacuri de apă în interiorul crustei, între suprafața de gheață și mările de metan lichid.

Titan, satelitul lui Saturn, ar putea avea, de asemenea, un ocean de apă îmbogățită cu amoniac, sub suprafața sa, adițional la lacurile și mările de metan lichid aflate la suprafața sa. Apoi, desigur, există un alt satelit al lui Saturn, Enceladus, care pare să aibă nu doar apă lichidă sub suprafața sa, ci și gheizere uriașe de vapori de apă și particule de gheață ce erup din fisurile mari de la polul său sudic, care au fost colectate direct de către nava Cassini. Chiar unii dintre asteroizi ar putea avea straturi de apă lichidă sub suprafețele lor. Există, de asmenea, șansa ca planeta Marte să aibă depozite subterane de apă.

Acum există un alt pretendent care inițial a fost considerat imposibil că ar putea deține apă – este PLUTO.

Locuind la marginea rece a sistemului nostru solar, această planetă pitică părea cu greu a fi un loc vizat pentru căutarea apei lichide, dar cercetări recente arată că, precum alte luni deja menționate, Pluto ne-ar putea surprinde. Cercetătorii sugerează acum că existența unui ocean subteran pe Pluto nu este doar posibilă, ci chiar foarte probabilă.

Sonda spațială New Horizons este programată a ajunge la Pluto în 2015 și aceasta ar putea confirma existența unui ocean, dacă este prezent. Așa cum este înțeles în prezent, Pluto are un înveliș subțire de gheață nitrogenică ce acoperă un înveliș de apă înghețată. Există oare un strat de apă lichidă sub acestea? Calea de urmat pentru New Horizons, în vederea determinării acestui lucru este de a studia caracteristicile de suprafață și forma lui Pluto, pe măsură ce îl tranzitează. Dacă există acolo o bombare notabilă către ecuator, aceasta înseamnă că un ocean primordial sau un înveliș lichid probabil a înghețat cu mult timp în urmă, de vreme ce un strat lichid ar avea tendința de a cauza plutirea suprafeței de gheață, reducând orice umflare. Aceasta se bazează pe faptul că un corp sferic, pe măsură ce se rotește, va împinge materialul către ecuator, printr-un impuls unghiular. Dacă nu avem o umflatură acolo, atunci stratul de apă este probabil lichid în prezent.

Suprafața înseși poate oferi indicii asupra ceea ce se află dedesubt. Dacă există fracturi mari, așa cum sunt prezente pe Europa și Enceladus, caracteristicile lor pot fi o indicație asupra prezenței unui ocean subteran. Fracturile sunt produse de mișcările de suprafață; mișcările tensionale vor rezulta din apa de sub stratul de gheață exterior, în timp ce mișcările de compresie vor indica un strat solid dedesubt. Fracturile lungi de pe Europa sunt reminescențe particulare ale insulelor de gheață plutitoare din Antartica de pe terra, unde un strat de gheață acoperă marea aflată dedesubt. Dacă gheizere similare celor de pe Enceladus vor fi identificate pe Pluto, aceasta ar putea indica evidența, de asemenea, a unui ocean.

Mai este, desigur, inevitabilă, întrebarea privind existența vieții. Dacă interiorul de rocă al lui Pluto conține izotopi radioactivi, precum potasiu, așa cum pare, aceștia ar putea oferi destul căldură cât să mențină căldura în ocean. ”Cred că există o bună șansă ca Pluto să dețină destul potasiu pentru a menține căldura unui ocean”, a spus cercetătorul planetar Francis Nimmo de la Universitatea din Santa Cruz, California, care este implicat în noile studii asupra lui Pluto. Și dacă acolo avem apă lichidă și căldură … Pluto este considerat a deține materia organică necesară pentru a da startul vieții.

Un ocean Plutonian? Cine ar fi crezut vreodată? Când New Horizons va atinge în sfârșit Pluto, în 2015, vom putea avea o idee mai clară asupra acestei posibilități extraordinare!

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.