TELESCOPUL SPAȚIAL JAMES WEBB VA VEDEA DE 100 DE ORI MAI DEPARTE DECÂT HUBBLE. ȘI OAMENII VOR PUTEA VEDEA ”DE O SUTĂ DE ORI MAI BINE”, GRAȚIE TEHNOLOGIILOR AVANSATE PATENTATE ÎN URMA DEZVOLTĂRII TELESCOPULUI WEBB

Chiar dacă telescopul James Webb Space este în construcție, fiind pe cale să devină cel mai avansat observator spațial cu vedere în infraroșu, tehnologiile sale au deja utilitate în câmpul îmbunătățirii vederii umane aici, pe Terra.

 

”Programul telescopului spațial Web a făcut posibile îmbunătățiri tehnologice substanțiale în domeniul măsurătorilor pentru astronomie, fabricarea oglinzilor și în domeniul sănătății ochiului uman, prin diagnoza bolilor și oportunități pentru chirurgia oftalmologică”, a afirmat Dr. Neal, cercetător partener din cadrul Abbott Medical Optics Inc., din Albuquerque.

Telescopul Webb va fi cel mai puternic telescop științific pe care NASA l-a construit vreodată, de 100 de ori mai puternic decât Telescopul Spațial Hubble. Telescopul Web va găsi primele galaxii care s-au format în universul timpuriu, conectând Big-Bang-ul cu galaxia noastră Calea Lactee. Va reuși, de asemenea, să pătrundă prin norii de praf pentru a vedea cum se nasc stele și planete, conectând formarea stelară din galaxia noastră cu sistemul solar.

Tehnologia avansată a detecției frontului de undă dezvoltată pentru testarea oglinzilor primare de 18 ale telescopului Web au condus către noi aplicații ale acesteia în alte domenii”, a spus Tony Hull de la Divizia Sisteme Optice Integrate – Tinsley Facility din Richmond, California, unde oglinzile telescopului au fost recent șlefuite pentru o precizie de nu mai puțin de o milionime dintr-un inch.

”Detecția frontului de undă”, este utilizată pentru a măsura forma oglinzilor în timpul fabricării și controlul opticii, odată ce telescopul se află pe orbită.

Oftalmologii utilizează ca rutină această tehnologie a frontului de undă, pentru a măsura aberații ale ochiului. Acele măsurători ajută la diagnoza, cercetarea, caracterizarea și planificarea tratamentului ochiului.

”Tehnologia oferă de asemenea măsurători ale ochiului mult mai precise pentru pacienții care urmează să fie supuși operației cu Laser Chirurgical Refractiv”, a menționat Neal. ”Până în prezent, 10 milioane de ochi au fost tratați cu proceduri LASIK numai în SUA. Pe măsură ce tehnologia este îmbunătățită, crește și calitatea acestor proceduri”.

O nouă tehnologie de ”scanare și împletire” dezvoltată pentru telescopul Webb a condus către un număr de concepte de instrumente inovative de măsurări precise pentru lentile de contact și lentile intraoculare. Un alt beneficiu pentru sănătatea ochiului este că această tehnică poate ajuta la cartografierea topografică a ochiului mult mai precisă.

Gândiți-vă la suprafața ochiului Dumneavoastră ca fiind dințată asemenea suprafeței Lunii. Măsurători precise ale suprafeței ochiului dumneavoastră sunt utile ochilor pentru pregătirea lentilelor de contact. Această tehnologie a adus îmbunătățiri în sensul obținerii de către doctori a mult mai multă informație despre forma și topografia ochiului dumneavoastră, informații obținute înainte în câteva ore și acum în câteva secunde. Patru patente de invenții au rezultat din inovațiile aduse de programul Webb Telescope iar ”aceste unelte sunt acum utilizate pentru a construi și alinia următoarea generație de dispozitive de măsurare pentru ochiul uman”, a precizat Neal.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.