După aproape o lună de la debutul activităților educaționale din cadrul Clubului Micului Astronom, Planetariul Baia Mare a reușit să coaguleze interesul pentru astronomie a peste 25 de tineri, cu vârste între 6 și 15 ani, care au participat și s-au înscris la club.
Fiecare dintre cele patru întâlniri, din ziua lui Mercur, a reprezentat o provocare pentru participanții băimăreni, fie membri din 2010, sau noi membri, fie aspiranți – care au preferat să își petreacă timpul alături de noi … în loc de altceva. Lor le mulțumim! Mulțumiri și presei scrise și audio-vizuale pentru promovarea unui demers cultural, științific și pedagogic, în același timp pe care Planetariul l-a realizat cu o uriașă deschidere către publicul școlar … sub forma unei ”școli de vară” foarte speciale.
Știința și spectacolul se reunesc într-o dimensiune educativă, la clubul nostru, iar divertismentul, cunoașterea prin experimentare este … un fel de deviză a noastră!
Într-un asemenea club se nasc idei valoroase, pe care Planetariul este invitat, în propriul interes, să le pună în practică. În plus față de întâlnirea de miercuri, am oferit membrilor clubului posibilitatea de a participa alte 4 zile, pe săptămână, la ateliere practice, la experimente de comunicare cu publicul și la invitația de a răspunde interactiv la un chestionar, privind modalitățile de îmbunătățire a programelor, ofertei culturale și a decorului oferit de Planetariul Baia Mare audienței sale generale.
Deschiderea pentru participare la asemenea ateliere practice denotă, din partea unora dintre membrii clubului, dorința de implicare în activități de voluntariat – în Anul Internațional al Voluntariatului – precum și interesul pentru dezvoltarea abilităților de comunicare interpersonală.
Mulți dintre vizitatorii ultimelor două săptămâni ai Planetariului Baia Mare au apreciat ca extraordinar și competent ghidajul în expoziția Sistemul Solar, realizat de către un ghid de vârsta copilăriei, proaspăt promovata Cristina Mareș în calitatea de Asistent Coordonator al Clubului Micului Astronom, iar ideile formidabile răsărite în aceste ateliere practice pot avea calitatea de a transforma Planetariul Baia Mare într-o instituție culturală cu o maximă interactivitate în raport cu publicul.
Idei sclipitoare de pliante și broșuri, creative, inovative, departe de logica formală și cadrul prăfuit, instituțional, sobru și cu un limbaj fără viață în care ne-am obișnuit să tipizăm mesajul muzeal, idei de transformare a spațiilor și crearea unor unde de viziune non-formală prin experiment și atingere, așa cum este ideea unei camere a misterelor sau ideea unei cabine de comandă dintr-o navă spațială, sugestia unor jocuri interactive pentru adulți și copii, deopotrivă, cu planete, dar și constelații – care ar putea transforma o vizită la planetariu într-una de neuitat …
În plus, una dintre idei, aceea de a redecora puțin geamurile de pe fațada Planetariului Baia Mare au fost întâmpinată cu multă deschidere și în cadrul atelierului au fost desenate stele, decupate și lipite sub forma unor constelații …
Dar ce se întâmplă oare în zilele lui Mercur, la Club? Deloc mai puțin interesant! Instructiv, distractiv și interactiv! În fiecare zi de miercuri am găsit timp pentru un film documentar sau pentru vizualizarea în replică a unor modalități de contact cu civilizații extraterestre … diverse tipuri de comunicare și reacție, am evidențiat caracteristicile planetelor sistemului solar sau dimensiunea și diversitatea proprie a Universului, am realizat exerciții de comunicare verbală și non verbală și am invitat membrii clubului să-și expună ideile, sugestiile, comentariile și micile revelații referitoare la dimensiunea și posibilitatea vieții oriunde în Univers. Am arătat cu multe din ideile romanelor sau filmelor Science Fiction din trecut sunt astăzi realitate și am încercat împreună să privim în viitorul planetei noastre, a civilizației, a modului în care tehnologia ar putea afecta pozitiv sau negativ umanitatea.
Un spațiu de comunicare liberă, o platformă de învățare interactivă și cunoaștere experimentală, o zonă deschisă ludicului și aptitudinilor creative artistice … și chiar un pic mai mult: Clubul Micului Astronom! Și anul acesta (probabil) nu vom mai închide ușile clubului pe 15 septembrie ci va rămâne deschis!
Activitățile educaționale de club muzeal sunt oferite gratuit doritorilor, fiind în întregime suportate financiar de către Muzeul de Mineralogie Baia Mare, în organizarea Serviciului de Marketing – Relații Publice – Educație Muzeală.
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)