5 februarie în istoria astronomiei. În 1963 Astronomul Maarten Schmidt a măsurat pentru prima oară distanțele cuasarilor. Denumirea acestor obiecte îndepărtate și spectaculoase îi aparține.

Maarten Schmidt (n. 28 decembrie 1929) este un astronom olandez care a măsurat distanțele cuasarilor. A studiat sub coordonarea lui Jan Hendrick Oort și și-a obținut doctoratul de la Observatorul Leiden în 1956. În 1959 a emigrat în SUA, unde a început să lucreze la Institutul de Tehnologie California. În debutul activității aici s-a ocupat de teoriile asupra distribuției masei și asupra dinamicii galaxiilor. O notă particulară a acestei perioade o constituie formularea a ceea ce a devenit cunosut sub numele de Legea lui Schmidt, care relaționează densitatea gazului interstelar cu rata de formare a stelelor în acea zonă gazoasă.

Mai târziu a început studiul spectrelor luminoase ale surselor radio. În 1963, utilizând faimosul telescop reflector de 200 de inch de la Muntele Palomar, Schmidt a identificat obiectul vizibil corespondent uneia dintre aceste surse radio, cunoscut sub numele de 3C 273, căruia i-a studiat și spectrul. În vreme aparența de stea sugera că acest obiect se află relativ în vecinătate, spectrul lui 3C 273 a dovedit că acesta fost odată puternic deplasat spre roșu cu 0,158, dovada situării sale foarte departe de galaxia Calea Lactee și că posedă o foarte puternică luminozitate. Schimdt a denumit 3c 273 ca fiind un obiect ”quasi-stellar” sau cuasar, iar de atunci au fost descoperite mii de asemena cuasari.

Premii științifice conferite de-a lungul timpului: premiul Helen B. Warner (1964), Medalia de Aur a Societății Astronomice Regale (1978), Medalia James Craig Watson (1991), Medalia Bruce (1992), premiul Kavli pentru Astrofizică (2008). Este membru al Academiei Norvegiene de Știință și Litere. Asteroidul 10430 Martschmidt a fost numit în onoarea sa.

Sursa: Wikipedia

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.