Așa cum era previzionat, eclipsa parțială de Soare de ieri, 4 ianuarie 2011, nu a fost prea … vizibilă din Baia Mare, norii nelăsându-se înduplecați a limpezi oglinda cerului, deși așteptările au fost mari, astfel că peste 100 de vizitatori au venit la planetariu pentru … a fi mai aproape de eveniment și de semnificațiile sale, iar dacă după acțiunea din 25 noiembrie anul trecut am remarcat că nici o televiziune nu a luat ecoul fuziunii la rece a spiritelor, de astă dată, ProTv a trimis un car de reportaj, pentru transmisiuni live dintr-un punct nordic de pe linia eclipsei, iar Realitatea TV a fost prezentă de asemenea.
Ok! Pare normală atenţia pentru un fenomen cu o ciclicitate mai puţin accentuată, cum a fost această eclipsă solară, care a survenit imediat după poziţionarea Pământului la periheliu, distanţa minimă faţă de soare. Totuşi … vor fi consecinţe, aşa cum veţi vedea dacă veţi urmări firul până la Neti Sandu!
Dacă nu am avut poziţie prielnică pentru a studia în mod direct şi implicit eclipsa (deşi dotarea a fost corespunzătoare), am proiectat totuşi transmisiuni live ale acesteia din zone în care aceasta a fost vizibilă, atât de pe teritoriul României, cât şi din England şi din Israel. Am avut sprijinul prof. Pop Vasile de la Palatul Copiilor, în baza unui parteneriat educaţional multianual, care a explicat alături de profesioniştii de la Planetariu, toate aspectele şi semnificaţiile acestui fenomen astronomic.
Această eclipsă a fost una scumpă la vedere pentru noi dar şi pentru alţii! Adică, am aflat din media că cel puţin o instituţie omoloagă (casăspunemaşa) a pretins sume importante pentru accesul la telescopul cu filtru, însă noi promitem să nu ne lăsăm inspiraţi de asemenea idei şi observaţiile astronomice de la Planetariul Baia Mare, chiar şi atunci când vor fi realizate (foarte curând) cu instrumente ultra-performante … să rămână gratuite pentru publicul larg … împreună cu urările noastre călduroase ce vor însoţi anul 2011 … pentru care am reuşit, în sfârşit să alcătuim un draft de program cultural ştiinţific.
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)