Marți, 4 ianuarie 2011, Eclipsă parțială de Soare

Anul astronomic 2011 începe spectaculos cu cea mai importantă eclipsă de Soare vizibilă din România din următorii ani. Fenomenul va putea fi văzut din mai toate orașele importante din Europa, maximul eclipsei (85 % din Soare acoperit de umbra selenară)  producându-se în nordul Suediei. O altă caracteristică interesantă e eclipsei este că ea se produce imediat după ce Pământul se va afla la periheliu ( 3 ianuarie), adică distanța minimă a Pământului față de Soare.

Pentru Baia Mare eclipsa va începe la ora 09: 09, maximul eclipsei va avea loc la ora 10:34, atunci când 78% din discul solar va fi eclipsat de Lună, iar ultimul contact dintre umbra selenară și Soare va fi la ora 12:06.

Prognoza meteo pentru marți, 4 ianuarie, nu este dintre cele mai favorabile dar sunt șanse destul de bune ca Soarele să răzbată printre nori. Trebuie să avem mare grijă la modul în care observăm eclipsa. Este total contraindicat să privim spre Soare fără a ne proteja ochii (dacă privim cu ochiul liber sau mai rău, prin binocluri, lunete, etc., putem orbi fără să realizăm acest lucru deoarece retina nu are senzori ai durerii).

Pe toată durata desfășurării eclipsei, Planetariul Baia Mare va pune gratuit la dispoziția celor ce doresc să observe fenomenul, ochelari pentru eclipsă și filtre adecvate, astfel încât fenomenul să poată fi văzut în condiții de siguranță. Vă invităm așadar, să începem anul 2011 împreună la Planetariul Baia Mare pentru a ne bucura de cel mai important fenomen astronomic al anului.

Pentru mai multe detalii vizitați http://www.astro-info.ro/eclipse/SE2011Jan04P.html .

La mulți ani 2011!

Cer senin!

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Cu ajutorul unei masti de sudura putem sa privim eclipsa?

    • Cel mai bine este prin ochelari pentru eclipsa, dar daca acestia lipsesc, atunci se poate incerca si cu masca de sudura, daca ecranul de protectie al acesteia este complet negru. Pentru a verifica daca filtrul este bun, priviti prin masca de sudura catre un bec….daca veti vedea doar filamentul becului, atunci e ok. Oricum nu priviti indelung spre Soare nici macar prin masca. E de preferat sa privim cate 10-20 de secunde cu pauze de 2-3 minute.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.