FAZELE LUNII ÎN ANUL 2021

FAZELE LUNII ÎN 2021
Video Credit: Data: Lunar Reconnaissance Orbiter ; Animation: NASA’s Scientific Visualization Studio;
Music: Brandenburg Concerto No4-1 BWV1049 (Johann Sebastian Bach), by Kevin MacLeod via Incompetech

În ce fază a Lunii pică ziua dumneavoastră de naștere? Este greu de prezis, deoarece aspectul Lunii se schimbă noaptea. Pe măsură ce Luna orbitează Pământul, jumătatea luminată de Soare devine mai întâi din ce în ce mai vizibilă, apoi descrescătoare. Videoclipul prezentat animă imagini realizate de Orbiterul Lunar ”Reconnaissance Orbiter” al NASA pentru a arăta toate cele 12 lunații care apar în acest an, 2021. O singură lunație descrie un ciclu complet al Lunii noastre, inclusiv toate fazele sale. O lunație completă durează aproximativ 29,5 zile, puțin sub o lună calendaristică. Pe măsură ce fiecare lunație progresează, lumina soarelui se reflectă din Lună în unghiuri diferite și astfel luminează diversele trăsături în mod diferit. În toate acestea, desigur, Luna păstrează întotdeauna aceeași față spre Pământ. Ceea ce este mai puțin evident de la o noapte la alta este că dimensiunea aparentă a Lunii se modifică ușor și că apare o ușoară oscilație numită librație, pe măsură ce Luna progresează de-a lungul orbitei sale eliptice.

LINK TO ORIGINAL APOD

APOD ÎN LIMBA ROMÂNĂ – 12 IAN 2021 – O CONSTELAȚIE ISTORICĂ BRAZILIANĂ ”Omul Bătrân” – schilodit de nevasta sa, ce reinterpretează silueta constelației Orion, a roiului Hyades și roiului Pleiadelor.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.