DUNELE DUNGATE DE NISIP DE PE PLANETA MARTE

DUNE DE NISIP ÎN DUNGI PE MARTE

Image Credit: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA; Processing: Włodek Głażewski; Text: Alex R. Howe (NASA/USRA, Reader's History of SciFi Podcast)

De ce apar dungate dunele de nisip de pe Marte? Nimeni nu este sigur. Imaginea prezentată prezintă dune dungate în Craterul Kunowsky de pe Marte, fotografiat recent cu camera HiRISE a Mars Reconnaissance Orbiter. Se știe că multe dune marțiene sunt acoperite inegal cu gheață uscată (gheață din dioxid de carbon), creând modele cu zone luminoase și întunecate. Dioxidul de carbon nu se topește, ci se sublimează, transformându-se direct într-un gaz. Dioxidul de carbon este, de asemenea, un material cu efect de seră chiar și în stare solidă, astfel încât poate captura căldura sub gheață și se poate sublima de jos în sus, provocând erupții de tip gheizer. În timpul primăverii marțiene, aceste erupții pot provoca un tipar cu pete întunecate de dezghețare, unde este expus nisipul mai întunecat. Imaginea prezentată, totuși, a fost realizată în toamna marțiană, când vremea devine mai rece – producând aceste dungi cu totul ciudate. O ipoteză este că acestea sunt cauzate de fisuri în gheață, care se formează din erupții mai slabe sau stres termic, ca parte a ciclului zi-noapte, dar cercetările continuă. Observarea atentă a acestor dune și a altora, de-a lungul mai multor sezoane marțiene, ne poate oferi indicii suplimentare pentru rezolvarea acestui mister.

LINK TO ORIGINAL APOD

APOD IN LIMBA ROMÂNĂ 2021

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.