MICHIO KAKU: 3 PREDICȚII ULUITOARE DESPRE VIITOR

MICHIO KAKU: 3 PREDICȚII ULUITOARE PRIVIND VIITORUL

Dr. Michio Kaku este co-fondatorul teoriei câmpului corzilor, și unul dintre cei mai larg apreciați cercetători din prezent. Este autorul a 4 lucrări best-seller publicate în New York Times, este cercetător corespondent pentru CBS This Morning și a contribuit la realizarea multor documentare speciale pentru BBC-TV, Discovery/Science Channel. Emisiunea sa radio este retransmisă în peste 100 de stații în fiecare săptămână. Dr.Kaku deține Scaunul Henry Semat și Profesoratul în fizică teoretică de la Colegiul Orașului New York (CUNY), unde a predat mai bine de 25 de ani. A fost, de asemenea, profesor vizitator la Institutul pentru Studii Avansate și la Universitatea New York.

1. Vom deveni o specie călătoare prin spațiul cosmic

Michio Kaku: Suntem la începutul a ceea ce eu numesc Următoarea Eră de Aur a Explorării Spațiului. Avem o nouă energie, o nouă finanțare și bani sosiți din Silicon Valey și – mai ales – se dezvoltă o nouă viziune. Pentru Elon Musk de la SpaceX, aceasta este de a crea o specie care să trăiască pe mai multe planete. Din perspectiva lui Jeff Bezos, de la Amazon, cel mai bine ar fi ca Terra să devină un parc, iar toate industriile grele, toată poluarea, să fie relocată în spațiul cosmic. Iar Jeff Bezos dorește să pună la punct un sistem de livrare a-la-Amazon, care să conecteze Terra cu Luna. Terra ar urma să devină un paradis, iar toată producția industrială s-ar realiza în spațiu.

Am discutat cândva cu Carl Sagan și acesta spunea că, întrucât Terra se află în mijlocul unei galerii active de asteroizi, comete și meteori, este inevitabil ca, la un moment dat, să fie lovită de un distrugător planetar. Pentru că asta s-a întâmplat deja acum 65 milioane de ani, distrugând dinozaurii, avem nevoie de o poliță de asigurare. Sagan a spus clar că nu este vorba de mutarea populației terestre în spațiu – asta ar costa extrem de mult. Iar pe Terra avem deja probleme serioase, cum ar fi încălzirea globală. Ar trebui să gestionăm aceste probleme, mai degrabă decât să ne mutăm cu toții în spațiu. Dar, pentru a ne asigura, este bine ca umanitatea să devină o specie locuitoare a cel puțin două planete. Acestea sunt spusele lui Carl Sagan.

Și acum, desigur, Elon Musk a revizuit această viziune, vorbind despre o specie multi-planetă. El dorește să pună pe Marte un milion de coloniști, care urmează să fie trimiși cu rachetele sale finanțate printr-un parteneriat public-privat, incluzând rachete cu fuziune, fuziune ramjet și rachete cu antimaterie. Desigur, pentru unele dintre aceste propulsoare, tehnologia va fi disponibilă în următorii 100 de ani. Cu toate acestea, legile fizicii permit trimiterea unor cipuri de mărimea unor timbre poștale către stelele din apropiere. Așadar, gândiți-vă la un cip, poate atât de mare, pe o parașută și – la mii de asemenea cipuri trimise în spațiul cosmic îndepărtat energizate de un fascicol laser de 800 megawați. Propulsând această bancă de energie laser în spațiul cosmic, energizând aceste mici parașute, putem începe să le accelerăm până la 20% din viteza luminii. Asta e realizabil cu tehnologia din prezent. Este doar o chestiune de inginerie și poate de voință politică și o chestiune economică, însă fizica, legile fizicii nu ne împiedică să accelerăm aceste jetoane cu până la 20% din viteza luminii. Asta înseamnă că Proxima Centauri, parte a sistemului stelar triplu Alpha Centauri ar putea fi în raza unui astfel de dispozitiv. Acum gândiți-vă la asta! Înseamnă că în 20 de ani, la două decenii de la lansare, am avea capabilitatea de a ajunge cu o navă stelară la o exo-planetă, o planetă aparținând altei stele decât Soarele. Și s-a dovedit că Centauri B este o planetă asemenătoare Terrei, rotindu-se în jurul stelei mamă de aproape, exact ca Terra – ce concidență! Iar asta înseamnă că, deja avem fixată prima noastră destinație pentru vizitare de către o navă interstelară. Și aceasta este Proxima Centauri B, o planetă ce gravitează în jurul uneia dintre stelele sistemului triplu. Astfel, acesta ar putea fi primul dintre multiplele tipuri de modele de nave.

Dar amintiți-vă, vorbim despre viitorul umanității. Dacă Elon Musk vrea să pună un milion de coloniști pe Marte, trebuie să deții un milion de ciocane. Trebuie să ai un milion de ferăstraie. Trebuie să deții flote de muncitori pentru a începe procesul de construire a lucrurilor – cu excepția cazului în care este creat primul robot care se poate auto-reproduce. Cu un robot cu auto-replicare, primești doi, apoi patru, apoi opt, 16, 32, 64, până când ai o armată de roboți care pot construi orașe pe Marte. Și aici, deci, este veriga slabă. Toată lumea visează să aibă aceste orașe cu cupole gigantice pe Marte ca parte a patrimoniului nostru științifico-fantastic. Dar cine va construi aceste orașe dom? Eu spun că vor fi construite de roboți auto-replicabili. Roboți care pot face copii ale lor prin extragerea mineralelor care sunt deja pe Marte. Și apoi, dincolo de asta cine știe? Poate că destinul nostru se află într-adevăr în spațiul cosmic.

Amintiți-vă că pe pământ, 99,9% din toate speciile dispar în cele din urmă. Extincția este norma. Ne gândim la Mama Natură ca fiind caldă și blândă. Și în cea mai mare parte, ea este. Dar uneori este dezvăluită sălbăticia Mamei Natură. Și dacă nu mă crezi, săpă sub picioarele tale. Chiar sub picioarele voastre, chiar acum, sunt oasele tuturor diferitelor organisme și fosile, cele 99,9% condamnate de legile naturii. Și legile fizicii condamnă, de asemenea, întreaga planetă Pământ. Și de aceea spun, întrucât Mama Natură și legile fizicii au un mandat de moarte pentru omenire, în cele din urmă destinul nostru va fi în spațiul cosmic.

2. Ne vom extinde capacitățile creierului

Michio Kaku: În istoria științei, sunt câteva proiecte mari, care au galvanizat națiuni întregi. În primul rând, a fost proiectul Manhattan, care ne-a dat bomba atomică. Apoi s-a dezvoltat proiectul genomului, care ne-a permis să cartografiem genele corpului. Iar președintele Barack Obama a inițiat proiectul Connectome, un proiect pentru cartografierea întregului creier uman. Este posibil să conectați creierul direct la un computer acum. Stephen Hawking, regretatul fizician, colegul meu – dacă îl urmăriți pe casete video și îl priviți pe cadrul drept, vă veți da seama că în lentila dreaptă avea un cip care comunica prin radio cu creierul său, cipul comunicând la rândul său cu un laptop și i-a permis să tasteze mental. Deci putem comunica acum telepatic. Acum putem combina mințile noastre cu internetul, să trimitem amintiri, să transmitem emoții pe internet și cine plătește pentru asta? Pentagonul Statelor Unite. Pentagonul Statelor Unite a donat deja peste 150 de milioane de dolari pentru IG-urile din Irak și Afganistan care au suferit leziuni ale măduvei spinării. Acum putem ocoli măduva spinării și putem conecta creierul direct la mușchii corpului nostru. Și, de fapt, ar mai fi Iron Man (Omul de Fier) – este posibil să creezi un exoschelet Iron Man. La jocurile de la Cupa Mondială din Sao Paulo, Brazilia, a existat un bărbat care a lovit migea și a dat startul jocurilor de fotbal. Acum, ce este atât de important la asta? Omul acela a fost paralizat. Nu se putea mișca. La Universitatea Duke, i s-a montat un exoschelet, conectat la creierul său și a fost capabil să meargă și apoi să dea cu piciorul în mingea de fotbal, inițiind jocurile Cupei Mondiale. Așa este astăzi. Vă puteți imagina cum va fi în viitor acum când vom avea o interfață directă creier-computer.

În cele din urmă, cipurile de computer vor costa doar un ban, echivalentul deșeurilor de hârtie. Vor fi pretutindeni și nicăieri, inclusiv în globul ocular, în lentilele de contact. Vei clipi și vei fi online. Și cine sunt primii oameni care cumpără lentile de contact pe internet? Studenții care susțin examenele finale. Vor clipi și vor vedea toate răspunsurile la examen chiar acolo în lentilele lor de contact. Și acest lucru ar putea fi foarte util. Dacă sunteți la un cocktail și există oameni foarte importanți care ar putea să vă influențeze viitorul, dar nu știți cine sunt, în viitor, cu super-dotarea veți ști cu exactitate pe cine să periați la orice cocktail. Dacă sunteți femeie și mergeți la un blind-date, super-dotarea ar putea fi grozavă pentru că, desigur, partenerul de întâlnire ar putea spune că este singur, bogat și are succes. Dar lentilele dvs. de contact spun că plătește alocație alimentară pentru copii, că este de trei ori divorțat, iar tipul este un ratat total. Deci da, vom avea cunoștințe aproape infinite și apoi, dincolo de asta, vom comunica mental. Adică, vom putea să ne gândim la e-mailuri, să ne gândim la imagini, amintiri și să le trimitem pe internet. Deja, putem înregistra amintiri. Am reușit să înregistrăm amintiri mici, amintiri scurte la șoareci. Acum experimentarea se face pe maimuțe. Apoi, pe pacienții cu Alzheimer. Vor apăsa un buton și amintirile vor veni inundând în hipocâmpul lor. Și poate, într-o zi, vei apăsa un buton și vei avea acea vacanță pe care n-ai avut-o niciodată.

Așa că intrăm într-o nouă eră, în care internetul în sine ar putea deveni „creierul net”. Brain-net ar putea înlocui internetul digital. În loc de zero și unu, veți trimite emoții, sentimente, amintiri pe internet. Și, desigur, adolescenților le va plăcea. În loc să pună o față fericită la sfârșitul fiecărei propoziții, ei vor pune întreaga emoție – primul lor dans, prima lor întâlnire, primul lor sărut, vor fi chiar acolo pe internet. Și asta va revoluționa divertismentul. Pentru că îți amintești talkie-urile? Când au venit talkies-urile, filmele mute au ieșit din afaceri. Nimeni nu voia să-l vadă pe Charlie Chaplin când auzeai actori vorbind. Deci filmele nu sunt altceva decât sunet și ecran. Gândiți-vă la ce se va întâmpla când puteți simți emoții, senzații – simțiți ceea ce simte actorul. Apoi, filmele vor părea atât de barbare, încât vor părea a fi o tehnologie dinozaur odată ce avem o rețea de creier capabilă să trimită emoții, sentimente pe internet.

3. Vom învinge cancerul

MICHIO KAKU: Cred că intrăm în al patrulea val de inovare științifică. Prima eră a fost puterea aburului. Când noi, fizicienii, am elaborat legile termodinamicii, am făcut posibil calculul energiei obținute dintr-o bucată de cărbune pentru energizarea unei locomotive, a unei mașini cu aburi sau a unei fabrici. Aceasta a fost prima mare descoperire. Al doilea val de inovație și generare de bunăstare a fost electricitatea și magnetismul. Când fizicienii au elaborat legile electromagnetismului, care ne-au dat becul, televizorul, radioul, am intrat în epoca electricității. A treia revoluție a avut loc atunci când fizicienii au pus la punct tranzistorul și laserul, deschizând lumea tehnologiei înalte. Al patrulea val este la nivel molecular și este inteligența artificială, nanotehnologia și biotehnologia. De fapt, cred că sinergia dintre biotehnologie și inteligența artificială va revoluționa tot ceea ce ne înconjoară. În primul rând, piața locurilor de muncă va exploda în această zonă, deoarece baby boom-urile îmbătrânesc, iar baby boomers au venituri disponibile, vor răspunsuri acum la problemele lor, nu anul viitor. Așadar, vor fi o mulțime de bani implicați în oamenii care vor să găsească remedii pentru boli oribile, cum ar fi Alzheimer, Parkinson – în prezent nu avem niciun remediu pentru acestea – dar o cantitate uriașă de efort este acum redirecționată către bolile vârstei înaintate.

De asemenea, aruncați o privire asupra cercetării cancerului. Vom avea un glonț magic împotriva cancerului folosind nanomedicina. Acestea sunt molecule individuale din celule care pot viza celule canceroase folosind nanotehnologia. Și următorul lucru important toaleta inteligentă. În viitor, toaleta dvs. va fi prima dvs. linie de apărare împotriva cancerului, deoarece fluidele corporale – sângele și urina – conțin semnături ale coloniilor de câteva sute de celule canceroase din corpul dumneavoastră, cu ani înaintea formării unei tumori. Gândește-te la asta pentru o clipă. Există oameni care urmăresc acest program chiar acum, care au cancer în creștere în corpul lor, poate câteva sute de celule canceroase dintr-o colonie, dar nu îl vor cunoaște timp de poate 10 ani, când veți avea 10 miliarde de celule canceroase în creștere în corpul dumneavoastră, formând o tumoare. Vom avea ceea ce se putem numi biopsii lichide, cipuri ADN care ne permit să căutăm semnăturile cancerului la coloniile cu sute de celule – gene canceroase, enzime canceroase, proteine ​​canceroase care circulă în sângele nostru și în fluidele corporale. Deci, cu alte cuvinte, într-o zi toaleta vă va spune că aveți cancer; fă ceva, ai 10 ani să o faci. Deci, cu alte cuvinte, doamnelor și domnilor, ceea ce încerc să vă spun este că, în viitor, cuvântul tumori va dispărea din limba comună. Vom avea ani de avertizare că în corpul nostru crește o colonie de celule canceroase. Și urmașii noștri se vor întreba cum ne putem teme atât de mult de cancer? Cancerul va deveni ca răceala obișnuită, adică trăim cu răceala obișnuită, nu ucide pe nimeni, cu excepția cazului în care aveți pneumonie severă. Dar, în cea mai mare parte, tolerăm răceala, deoarece este prea dificil să vindeci 300 de soiuri diferite de rino-virusuri. În viitor, s-ar putea să vedem cancerul în același mod. Există probabil mii de soiuri diferite de cancer. Nu le putem vindeca pe toate, dar vom trăi cu ele. Le vom tolera. Și vom eradica cancerul în același mod în care trăim cu o răceală obișnuită.

Sursa: Big-Think; Traducere și adaptare pentru PLANETARIUBM: Crișan Petru Ciprian

Cartea disponibilă pe AMAZON

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.