CUM SĂ GĂSIȚI PE CER COMETA NEOWISE

Cometa C/2020 F3 (NEOWISE) devine tot mai prezentă înainte de răsăritul soarelui. Este magnifică în aceste zile, prin binoclu, pe cerul nord-vestic al fiecărei seri. Este ușor de surprins de la latitudini nordice. Intră în câmpul vizual dinspre sudul îndepărtat. Nu este vizibilă din Emisfera Sudică terestră.

Încă mai avem puțin de așteptat o altă cometa suficient de strălucitoare, pentru ca astronomii să o numească ”marea cometă”. Dar o fascinantă cometă de binoclu a împodobit cu grație cerul dimineților, de la începutul lunii iulie și acum – fiind circumpolară – este o prezență interesantă și pe cerul de seară, văzut de la latitudini nordice. Cometa este numită C/2020 F3 (NEOWISE) și apare, gradual, tot mai sus, chiar sub Carul Mare.

Cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Terra pe 22-23 iulie 2020, când va trece la o distanță de 103 milioane kilometri față de Terra. Vestea bună este că această cometă nu și-a diminuat strălucirea foarte mult trecând pe lângă Soare și arată foarte bine pentru observatorii de la latitudini temperate ale Emisferei Nordice.

Cometa C/2020 F3 (NEOWISE) sau Cometa NEOWISE este o cometă retrogradă cu o orbită aproape parabolică, descoperită pe 27 martie 2020, de către astronomi, în timpul unei misiuni NEOWISE, respectiv cu Telescopul Spațial WISE – Wide-field Infrared Survey Explorer. La acel moment, cometa prezenta o magnitudine de 18, fiind situată la 300 milioane km față de Soare și 250 milioane km față de Terra.

În luna iulie 2020 a devenit suficient de luminoasă pentru a fi văzută cu ochiul liber. Începând cu 18 iulie, cometa are magnitudinea de 3, însă în zonele apropiate de orașe, binoclurile sunt necesare pentru a putea vedea cometa.

Pentru mai multe date despre cometa Neowise, surprinsă în multiple fotografii, materiale și articole APOD din ultimele două săptămâni, vă recomandăm ARHIVA APOD în limba română pentru luna iulie, de pe site-ul Planetariului Baia Mare.

Sursa: EarthSky; Wikipedia, Planetariu Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.