ESTE VIRUSUL O ”CHESTIE” VIE? DACĂ DA, DE CE? DACĂ NU, DE CE?

Conține informație pentru ”activarea” vieții, dar poate sta inactiv, în anumite condiții … miliarde de ani. Voi contextualiza acest articol nu neapărat în conexiune cu pandemia prezentă, care arată forța de incluziune și căpușare a acestor ”semințe” de viață, ci în raport cu destinul asumat de umanitate de a coloniza spațiul cosmic și pericolele de a aduce pe Terra specimene cu potențial de extincție globală. Virușii existau înainte de înflorirea vieții pe Terra și – foarte posibil – au avut chiar un rol important în apariția vieții pe Terra. Este așadar, virusul o ”chestie” VIE?

Ei bine, este dificil de răspuns la această întrebare cu un simplu DA sau NU, întrucât virușii prezintă caracteristici atît pentru lucrurile vii, cât și pentru cele care nu sunt vii. Definiția virusurilor a evoluat în timp, pe măsură ce comunitatea științifică a ajuns să înțeleagă mai bine aceste ființe sub-microscopice. Doar la începutul secolului al XX-lea, oamenii de știință au reușit să identifice și să clasifice virusurile ca ființe sub-microscopice, mai mici decât bacteriile. Termenul de ”Virus” este derivat din termenul latin ”virus”, care se traduce ”otravă”, care este în fapt toxina eliberată de acesta.

Caracteristici împărtășite de viruși cu ființele vii:
– ADN-ul sau ARN-ul: Celulele tuturor ființelor vii comprimă ADN, ceva ce este valabil și în cazul virusurilor. Virușii sunt esențial ADN sau ARN împachetat într-un strat de proteină. Unii viruși dețin o acoperire adițională cu lipide pe exterior.
– Rolul în evoluția vieții pe Terra: Virusurile au recepționat multă publicitate negativă însă, în realitate, nu toți virușii conduc spre infecție. La fel de bine, nu toate bacteriile sunt periculoase. De altfel, corpurile noastre dețin miliarde de bacterii și viruși care nu creează nici o problemă de sănătate. Colecția totală de viruși din corpul uman poartă numele de ”virom uman”. Și doar recent oamenii de știință au început să descopere posibilitatea ca virusurile să fi jucat un rol extrem de important în evoluția vieții pe Terra.

Caracteristici care arată virusurile ca lucruri lipsite de viață:
– Virusii nu se pot reproduce singuri. Virușii nu se pot replica singuri, fără ajutor. Au nevoie de o celulă gazdă pentru a se putea reproduce. Prin comparație, celulele ființelor vii dețin toate sistemele necesare pentru a produce energie și a se reproduce singure.
– Virușii nu au un ciclu naștere-moarte, precum celulele vii. Celulele vii trăiesc și mor după un calendar predeterminat, dar virușii nu au un asemenea calendar. În exteriorul gazdelor, virușii pot rămâne inactivi, pentru perioade extinse. Odată ce pătrund în gazde, aceștia pot reîncepe reproducerea.
– Virusurile nu au o structură complexă. În comparație cu celulele vii, virusurile au o structură mult mai simplă. Celulele vii sunt complet auto-suficiente, pe când virușii au nevoie de gazdă pentru a obține întreaga energie și condițiile de replicare.

Unii oameni de știință au numit virușii ca fiind ”semințe”. Asemănător virusurilor, semințele rămânând inactive până când sunt create condițiile pentru nașterea vieții. Per ansamblu, se poate spune că virușii se află undeva la mijloc între lumea lucrurilor vii și a celor care nu sunt vii. Virușii au o viață împrumutată dar, cumva, tot reușesc să supraviețuiască erelor, la fel precum fac și alte forme de viață. Este foarte posibil ca virusurile să fi existat chiar înainte de înflorirea primelor forme de viață pe Terra.

Sursa: NewsPatrolling; By: Satya Singh; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.