LUMINA VERDE DIN ATMOSFERA PLANETEI MARTE

LUMINA VERDE DIN ATMOSFERA PLANETEI MARTE

TGO (Trace Gas Orbiter) al Agenției Spațiale Europene a observat o strălucire de smarald în atmosfera rarefiată a planetei Marte, marcând prima observare a acestui fenomen pe o lume alta decât Terra, arată un nou studiu.

„Una dintre cele mai strălucite emisii văzute pe Pământ provine din strălucirea nopții. Mai exact, din atomii de oxigen care emit într-o lungime de undă a luminii care nu a fost niciodată văzută în jurul altei planete”, a declarat autorul principal al studiului, Jean-Claude Gérard, de la Universitatea Liège din Belgia, într-un comunicat. ”Totuși, existența acestei emisii a fost preconizată cu patruzeci de ani în urmă – iar datorită lui TGO, acum a fost identificată”, a precizat Gerard.

După cum remarca Gerard, emisia verde este caracteristică oxigenului. Pe Terra, oricine privește cerul de la latitudini mari, poate vedea această semnătură în proiecțiile eterice multicolore, cunoscute sub numele de aurore, care sunt generate de particulele solare încărcate energetic în atmosfera superioară din zonele polare.

Dar strălucirea nocturnă este diferită, fiind cauzată de interacțiunea luminii solare cu atomii și moleculele de aer, care generează o lumină subtilă, dar continuă. Această emisie este dificil de observat, chiar și aici pe Terra; observatorii au nevoie de o perpectivă avantajoasă pentru a o realiza și tocmai de aceea, unele dintre cele mai bune imagini ale strălucirii nocturne terestre sunt datorate astronauților de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Lumina zilei, componenta diurnă a acestei emisii constante, este chiar și mai dificil de observat. Și este generată de un mecanism ușor diferit. ”Lumina nocturnă apare prin recombinarea moleculelor secvenționate, pe când lumina diurnă este produsă prin excitarea directă de către Soare a atomilor și moleculelor de nitrogen și oxigen,” au precizat oficialii Agenției Spațiale Europene în declarație.

Gérard și colegii săi au utilizat suita de instrumente a TGO, respectiv NADIR and Occultation for Mars Discovery (NOMAD), care include Spectrometrul în Ultraviolet și Vizibil (UVIS), pentru a studia aerul Planetei Roșii într-un mod special de observare, din aprilie și până în decembrie anul trecut.

„Observațiile anterioare nu au capturat niciun fel de strălucire verde pe Marte, așa că am decis reorientarea canalului de nadir UVIS cu fixare pe liniile de margine ale planetei Marte, similar cu perspectiva pe care o vedeți în imaginile Pământului preluate de la ISS”, a precizat în aceeași declarație Carine Vandaele, de la Institutul Royal d’Aéronomie Spatiale din Belgia, co-autoare a studiului și investigator principal la NOMAD.

Echipa a scanat atmosfera marțiană la altitudini cuprinse între 12 și 250 de mile (20 – 400 de kilometri). Au descoperit că oxigenul verde strălucește la toate înălțimile, deși era cel mai puternic în jurul a 80 km (80 km) în sus și variază în raport cu distanța față de Soare.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, diverse simulări, pentru a înțelege mai bine ce anume conduce stralucirea. Aceste calcule au sugerat că lumina este determinată în principal de fragmentarea dioxidului de carbon, care constituie 95% din atmosfera subțire a lui Marte, în monoxid de carbon și oxigen.

TGO a văzut acești atomi de oxigen desfirați, strălucind atât în ​​lumina vizibilă cât și în ultraviolete, cu emisia vizibilă de aproximativ 16,5 ori mai intensă decât cea UV.

„Observațiile de pe Marte sunt în acord cu modelele teoretice anterioare, dar nu cu strălucirea de fapt din jurul Pământului, unde emisia vizibilă este cu mult mai slabă”, a spus Gérard. „Acest lucru sugerează că avem mai multe de învățat despre modul în care se comportă atomii de oxigen, ceea ce este extrem de important pentru înțelegerea fizicii atomice și cuantice.”

TGO orbitează planeta Marte din octombrie 2016. Orbiterul este componentă a programului în două faze Exo-Mars (European-Rus), care intenționează și să poziționeze pe suprafața planetei un rover numit Rosalind Franklin, care va căuta semne de viață, rover care va fi lansat către planeta Roșie în 2022. (Rosalind Franklin a fost inițial programat să fie lansat în această vară, dar problemele tehnice legate de parașuta navei spațiale și alte sisteme au făcut ca misiunea să rateze fereastra de apropiere.)

Noile rezultate TGO, publicate online azi (15 iunie) în revista Nature Astronomy, vor fi de ajutor echipei Rosalind Franklin, au declarat oficialii ESA.

„Acest tip de observare cu teledetecție, însoțit de măsurători in situ la altitudini mai mari, ne ajută să prezicem cum va răspunde atmosfera marțiană la schimbările sezoniere și la variațiile activității solare”, a adăugat Håkan Svedhem, cercetător ESA în cadrul proiectului TGO.

”Cunoașterea în avans a modificărilor în densitatea atmosferică este esențială pentru misiunile viitoare, inclusiv pentru misiunea ExoMars 2022 care va trimite un rover – platformă științifică de suprafață, pentru a explora suprafața Planetei Roșii”, a spus Svedhem, care nu este coautor al noului studiu.

Sursa: TasnimNewsAgency; Traducere și adaptare: CPC

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.