ORBITERUL SOLAR SE AFLĂ LA PRIMA APROPIERE STRÂNSĂ DE SOARE

ORBITERUL SOLAR SE AFLĂ LA PRIMA APROPIERE STRÂNSĂ DE SOARE

Pe 15 IUNIE 2020, noul explorator Orbiter Solar al Agenției Spațiale Europene (ESA) a atins primul său periheliu, punctul cel mai apropiat de Soare pe orbita sa.

Astronava a ajuns, în timpul acestui periheliu, la 77 milioane de kilometri depărtare de suprafața stelei, cam la jumătate din distanța Terra – Soare.

Toate cele zece instrumente științifice ale astronavei erau pornite în săptămâna acestei celei mai strânse apropieri, măsurând proprietățile mediului înconjurător, cum ar fi câmpul magnetic și vântul solar, dar înregistrând și imagini de aproape ale suprafeței solare.

Nici o altă navă spațială, în trecut, nu a mai făcut fotografii de la o apropiere atât de mare față de Soare, chiar dacă Sonda Solară Parker, lansată în 2018, realizează abordări mai apropiate, fără ca să aibă – însă – vreun instrument de a privi direct spre Soare. Telescoapele de la sol pot obține imagini cu rezoluție mai mare dar, datorită efectelor atmosferice terestre, nu pot capta întregul spectru solar.

Primul periheliu a marcat de asemenea finalul fazei de punere în funcțiune a Orbiterului Solar și începutul fazei de croazieră, care va dura până la sfârșitul anului 2021. În timpul fazei științifice care urmează, nava spațială se va apropia până la 42 milioane kilometri relativ la suprafața solară, mai aproape decât planeta Mercur.

Operatorii navei spațiale vor utiliza, apoi, gravitația planetei Venus, pentru a permuta orbita sondei în afara planului ecliptic, în care toate planetele sistemului solar orbitează, permițând telescoapelor să obțină primele vederi în perspectivă corectă ale polilor Soarelui. Studiul activității în regiunile polare ale Soarelui va permite cercetătorilor o mai bună înțelegere a comportamentului câmpului magnetic solar, care este generatorul vântului solar care, la rândul său, afectează mediul întregului sistem solar.

Sursa: ESA.INT; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.