ECLIPSA PARȚIALĂ DE SOARE DIN 21 IUNIE 2020 VA FI OBSERVATĂ DIN CURTEA PLANETARIULUI BĂIMĂREAN

ECLIPSA PARȚIALĂ DE SOARE DIN 21 IUNIE 2020 VA FI OBSERVATĂ DIN CURTEA PLANETARIULUI BĂIMĂREAN

Complexul Astronomic Baia Mare vă invită la observații astronomice Duminică 21 iunie 2020, dimineața, între orele 8.00 – 9.00, cu ocazia eclipsei inelare de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parțială.

Întrucât următoarea eclipsă solară inelară se va produce doar peste un an, pe 10 iunie 2021, eclipsa solară parțială din 21 iunie 2020 este ocazia perfectă pentru astronomii amatori și pentru specialiști de a se bucura de spectacolul cosmic al întâlnirii celor doi aștri marcanți de pe cer, Soarele și Luna, într-o eclipsă vizibilă din Sudul și Estul Europei, mare parte din Asia, nordul Australiei, Pacificul și Oceanul Indian.

Eclipsele inelare se produc atunci când Luna se află mai departe de Terra, apărând astfel un pic mai mică pe cer, iar discul lunar nu acoperă în întregime Soarele (ca în cazul eclipselor totale de Soare), fiind vizibil un inel solar luminos.

În România, această eclipsă inelară de Soare va fi observată ca eclipsă parțială de Soare, cu evidențierea, în fapt a unui fragment din discul lunar suprapus Soarelui. Chiar și așa, având în vedere raritatea relativă a fenomenului, din perpectivă astronomică, eclipsa din dimineața zilei de 21 iunie este binevenită – da, este Duminică – iar Complexul Astronomic Baia Mare invită publicul să se alăture acestui spectacol cosmic în curtea Observatorului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a observa împreună, cu instrumentele științifice de rigoare, eclipsa, între orele 08.00 – 09.00.

Datele de vizibilitate sunt următoarele pentru Baia Mare:

  • Ora 08.26 – începutul eclipsei parțiale (altitudine 26,9 grade) – Luna atinge marginea Soarelui;
  • Ora 08.43 – maximul eclipsei (altitudine 29,8 grade) – Luna se află cel mai aproape de centrul Soarelui;
  • Ora 09.01 – sfârșitul eclipsei parțiale (altitudine 32,8 grade) – Luna părăsește marginea Soarelui.

ATENȚIE: Eclipsa solară și orice observații directe asupra Soarelui trebuie realizate având în vedere măsuri de protecție a ochilor, cu instrumente de protecție obligatorii precum ochelarii de eclipsă, filtre solare etc.

DATELE ZILEI de 21 IUNIE 2020: Răsărit Soare: 05.27; Apus Soare: 21.27; Răsărit Lună: 05.36; Apus Lună: 21.34; Este Solstițiul de vară (21 iunie 2020, ora 05.49 EET), cea mai lungă zi a anului 2020 în emisfera nordică terestră și ziua în care debutează vara astronomică.

Vă așteptăm, Duminică dimineață, pentru a ne bucura împreună, timp de o oră, de spectacolul cerului!

Surse: http://www.planetariubm.ro, http://www.timeanddate.com, http://www.seasky.org – toate datele prezentate sunt calculate pentru Municipiul Baia Mare – România

Complexul Astronomic Baia Mare
http://www.planetariubm.ro

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.