POT GĂURILE DE VIERME SĂ ACȚIONEZE CA MAȘINI ALE TIMPULUI?

POT GĂURILE DE VIERME SĂ ACȚIONEZE CA MAȘINI ALE TIMPULUI?

Călătoria temporală în trecut este un lucru complicat. Nu știm nici o lege fizică care să o interzică în mod absolut și, totuși, nu putem găsi o modalitate de a călători în trecut, iar dacă am găsi, această posibilitate ar fi urmată de tot felul de paradoxuri inconfortabile (ce s-ar întâmpla dacă din greșeală i-am pune piedică stră-stră-stră-bunicului!!!).

Există totuși o posibilitate, mică de tot, dar există, de a face asta. Trebuie doar să găsim o gaură de vierme și să o punem la treabă.

Găurile de vierme sunt scurtături prin spațiu, un tunel care leagă două locații îndepărtate ale universului printr-o cărare foarte scurtă. Dacă ar putea fi construită cumva o gaură de vierme, ați putea călători ocazional și să ajungeți într-un timp foarte scurt la mii de ani lumină distanță, fără nici un efort. Iar aceste găuri de vierme pot acționa și ca mașini ale timpului.

Trucul este să putem accelera unul dintre capetele găurii de vierme până către viteza luminii. Știm prin teoria specială a relativității că ceasurile merg mai încet, iar obiectele ce călătoresc aproape de viteza luminii experimentează o curgere diferită a timpului decât obiectele staționare. Așadar, dacă luăm un capăt al găurii de vierme și ăl accelerăm pentru o perioadă, ceasul său intern nu va fi sincronizat cu celălalt capăt.

Mai departe, trebuie doar să readucem un capăt al găurii de vierme aproape de celălalt capăt. Întrucât acestea nu vor fi sincronizate, una dintre găurile de vierme va di în trecutul capătului celeilalte. Așadar, plonjați în capătul actual, călătoriți prin tunel și veți ajunge să ieșiți în trecutul dumneavoastră.

Pare extrem de ușor, și o modalitate de a păcăli natura care limitează călătoriile în timp, însă naturii nu pare să-i placă nici găurile de vierme. De fiecare dacă când încercăm să găsim un mod de a construi o gaură de vierme, ne dăm seama că acestea sunt inerent instabile, că în momentul în care vei încerca să pășești printr-un asemenea ”device”, acesta se prăbușește în sine, răspândind bucăți și atomi din tine în univers.

Cât de repede se dezintegrează găurile de vierme? Mai rapid decât i-ar trebui unui fascicul de lumină să parcurgă calea până la ieșire. Așadar, se pare că și dacă vom găsi o gaură de vierme plutind în spațiul exterior, e posibil să nu o putem folosi.

Dar oricine poate visa, nu-i așa? Avem timp să ne mai gândim. Nu prea avem nici echipamente pentru o asemenea călătorie, nici în spațiu (la ani lumină depărtare) și nici în timp (vezi Men în Black). Nu avem nici gaura de vierme, încă, deci e ok! În plus, dacă ar fi fost posibilă călătoria în trecut, am fi găsit deja în piramidele egiptene cutii goale de coca-cola.

Sursa: UniverseToday; By Paul M Sutter; Image: ScientificAmerican; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.