PULSAR ULTRARAPID CU ECLIPSARE ÎN SISTEM BINAR DESCOPERIT DE FAST

PULSAR ULTRARAPID CU ECLIPSARE ÎN SISTEM BINAR DESCOPERIT DE FAST

Utilizând date de la FAST – Radio Telescopul Sferic cu apertura de 500 de metri, echipa de cercetători condusă de prof. PAN Zhichen și Prof. LI Di, de la Observatorul Astronomic Național al Academiei de Științe din China (NAOC) a descoperit un pulsar într-un sistem binar cu eclipsare în milisecunde, în Roiul Globular (GC) Messier 92 (M92).

Numit PSRJ11717+4307A sau M92A, este primul pulsar cunoscut din M92, cu o perioadă de rotație de 3,16 milisecunde și o dispersie de 35,45 pc cm-3. Observațiile imediat următoare au arătat că acest sistem binar se află într-o orbită circulară cu o perioadă orbitală de 0,2 zile și o rază de 120.000 km. Companionul este o stea cu masa echivalentă a 0,18 mase solare, evoluând ca o sub-gigantă.

Datorită orbitei compacte, materialul companionului este înghițit de către pulsar. Un asemenea sistem binar este numit păianjenul cu ”spatele roșu” (”Văduva neagră din Australia”). Precum femela păianjen din această specie tinde să își consume masculul companion, pulsarul tinde să capteze masă de la companion.

De la descoperirea primului pulsar în 1967, au fost identificați mii de pulsari în galaxia noastră. În timp ce unii sunt poziționați pe planul galactic, a fost observată – de asemenea – o populație de pulsari în roiurile globulare ce orbitează Calea Lactee.

Acești pulsari reprezintă o unealtă utilă pentru a sonda un mediu foarte diferit: nucleele stelare dense ale unor stele cu vârsta de aprox. 10 miliarde de ani. Până în prezent, 157 de pulsari au fost identificați în 30 de roiuri globulare.

M92A a fost detectat în 9 octombrie, 2017, în timpul operării cu FAST. Având o zonă de colectare cel puțin dublă față de cea a Telescopului Arecibo din Puerto Rico, FAST va conduce la realizarea multor descoperiri care vor extinde înțelegerea asupra populației de pulsari din Calea Lactee și a astrofizicii corelate cu aceștia, cu ar fi evoluția stelelor masive și ecuația stării materiei condensate.

Studiul a fost publicat în ”Astrophysical Journal Letters”, pe 19 martie și recomandat pe 17 aprilie 2020, pe site-ul NOVA al Societății Astronomice Americane (AAS).

Sursa: Eurasia Review; Foto: O imagine a Roiului Globular M92, cu pusarul M92A fuzionat în nucleul dens; Credit foto: ESA/HUBBLE; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.