#HUBBLE 30: IMAGINEA ANIVERSARĂ PREZINTĂ DOUĂ NEBULOASE – NGC 2014 ȘI NGC 2020 – DIN MARELE NOR MAGELANIC

IMAGINEA ANIVERSARĂ A TELESCOPULUI SPAȚIAL HUBBLE 30 ANI ÎN SPAȚIUL COSMIC: ”RECIFUL COSMIC”

Pentru a comemora -în anul 2020- trei decenii de operațiuni, noua imagine aniversară este unul dintre cele mai fotogenice exemple ale multor creșe stelare turbulente pe care telescopul le-a observat în cei 30 de ani de la punerea sa în funcțiune. Portretul prezintă nebuloasa uriașă NGC 2014 și vecina sa NGC2020, parte a unei regiuni vaste de formare stelară din ”Marele Nor Magelanic”, o galaxie satelit a Căii Lactee, situată la aproximativ 163.000 ani lumină depărtare. Imaginea a fost supra-numită ”RECIFUL COMIC” pentru că aduce puțin cu un peisaj sub-acvatic. (Credit: NASA, ESA, and STScI)


RECIFUL COSMIC (NGC 2014 și NGC 2020)

NGC 2014 (stuctura cu formă neregulată și roșie) NGC 2020 (din vecinătate, cu formă rotundă, cu aspect albăstrui) sunt două nebuloase strălucitoare din Marele Nor Magelanic (LMC), o galaxie satelit a galaxiei noastre Calea Lactee, situată la 163.000 ani lumină depărtare de Terra, în constelația sudică Dorado (Peștele Spadă).

Marele Nor Magelanic este o galaxie cu formare stelare extrem de activă. Cea mai masivă regiune de formare stelară este 30 Doradus (numită și Nebuloasa Tarantula). Totuși, una dintre cele mai intrigante creșe stelare este NGC 2014 (numită și Henize 55).

NGC 2014 este o nebuloasă de emisie – compusă în mare parte din hidrogen gaz – care conține un roi deschis de stele tinere și fierbinți, aproape ascunse în partea cea mai luminoasă a nebuloasei. Energia luminii ultraviolete a acestor stele este absorbită de hidrogen și astfel este produsă strălucirea roșiatică distinctivă pe o distanță enormă în jurul roiului stelar.

Alăturat faptului că radiază puternic în lumină ultravioletă (datorită temperaturii lor ridicate), ceea ce face ca aceste stele să strălucească puternic, stelele tinere produs, de asemenea, vânturi stelare viguroase care, în cele din urmă, vor dispersa hidrogenul din jurul lor, evacuând nebuloasa ce seamănă cu o bulă.

În stânga roiului deschis în NGC 2014, o singură stea strălucitoare și foarte fierbinte, nou născută, pare să fi început acest proces, creând o cavitate ce apare înconjurată de o nebuloasă rotundă asemănătoare unei bule, numită NGC 2020. Culoarea albăstruie distinctivă a NGC 2020 este, de asemenea, generată de radiațiile de la o stea fierbinte, de data aceasta prin ionizarea oxigenului în loc de hidrogen.

Culorile diferite ale NGC 2014 și NGC 2020 sunt rezultatul atât al compoziției diferite ale gazelor din jur, precum și a temperaturilor stelare, care provoacă strălucirea norilor. Distanțele dintre stele și respectivele gaze joacă de asemenea un rol în acest sens.

ZOOM SPRE RECIFUL COSMIC: NEBULOASELE NGC 2014 ȘI NGC 2020 DIN MARELE NOR MAGELANIC

Acest videoclip începe cu o vedere largă a Căii Lactee și o galaxie satelit din vecinătate spre care plonjăm în zbor și se încheie cu o privire de aproape a unor nori misterioși de gaze strălucitoare din Marele Nor Magelanic – NGC 2014 și NGC 2020, ambele în constelația sudică Dorado (Peștele Spadă).

Zoom into Anniversary Image
Credit:ESA/Hubble, NASA, Digitized Sky Survey 2, L. Calçada

PANORAMARE A RECIFULUI COSMIC: NEBULOASELE NGC 2014 ȘI NGC 2020

În acest material video sunt etalate de aproape două structuri cu nori strălucitori de gaz, NGC 2014 și NGC 2020, în Marele Nor Magelanic, în direcția constelației sudice Dorado (Peștele Spadă). NGC 2014 are o formă neregulată și o cromatică roșiatică, în timp ce în vecinătate, NGC 2020 are formă circulară și culoare albăstruie. Acești nori stranii și foarte distincți au fost ambii sculptați de vânturile stelare puternice provocate de stele fierbinți abia născute, care radiază de asemenea în gaz provocând strălucirea acestuia.

Pan Across the Anniversary Image
Credit: NASA, ESA, and STScI

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.