CALENDARUL ANIVERSAR #HUBBLE 30 PENTRU 2020 – TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

BIJUTERII ASCUNSE (ÎNTR-UN CALENDAR) COLECTATE DIN COSMOS DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

În aprilie 2020, Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA va celebra 30 de ani de la lansarea sa, iar ca moment al acestei celebrări, a fost lansat acest calendar ce prezintă câteva din bijuteriile ascunse ale cerului, care au fost puse în lumină de-a lungul timpului de către Hubble.

Imaginile prezentate în calendar sunt următoarele:
Coperta calendarului prezintă galaxia distorsionată NGC 3256, o relicvă a coliziunii dintre două galaxii spiralice care s-ar fi produs cu 500 milioane de ani în urmă.

Fila lunii ianuarie este dedicată unui studiu din 2014 al astronomilor, numit Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field project, imaginea fiind rezultatul a 841 de orbite ale telescopului, cu scanare în profunzime, conține aproximativ 10.000 de galaxii.

Pentru luna februarie, o imagine plină de culoare din 2015 arată o mică secțiune a Nebuloasei Veil, cunoscută ca NGC 6960. Situată la aprox 2.100 ani depărtare de Terra, acest nor strălucitor și colorat de praf se întinde pe o distanță de aproximativ 110 ani lumină.

Martie este luna prezentării IRAS 14568-6304, o stea tânără camuflată într-o ceață aurie de gaz și praf. În imagine, steaua pare să fie încorporată într-o bifă de cer întunecat, care se curbează în prim plan și obturează cerul din fundal.

Fila lunii aprilie ne prezintă roiul stelar Trumpler 14, una dintre cele mai mari aglomerări de stele strălucitoare masive și fierbință din Calea Lactee, într-o captură fotografică din 2016 realizată de Telescopul Hubble. Roiul stelar Trumpler 14 găzduiește cateva dintre cele mai strălucitoare stele din galaxia noastră.

În luna mai vom găsi un instantaneu din 2011, cu detalii fine și structura de spirală perfectă a galaxiei NGC 634, situată la 250 milioane de ani lumină, în constelația Triangulum.

Iunie prezintă o imagine compozită a regiunii compacte de formare stelară Sh 2-106, din constelația Cygnus, extras din 2011 care combină imaginile în lumină infraroșie cu o imagine în spectrul luminii vizibile emisă de către hidrogenul agitat.

Fila lunii iulie reprezintă o imagine compozită din 2018 a planetei cu inele Saturn, ilustrată împreună cu șase dintre cei 82 de sateliți pe care îi are: Dione, Enceladus, Tethys, Janus, Epimetheus și Mimas.

August: Structura vizibilă în cadrul NGC 5189 este deosebit de dramatică, iar o imagine Hubble din 2012 a dezvăluit detalii ale obiectului. Structura complexă a erupției stelare arată a un curcubeu spațial gigant luminos și colorat.

Luna Septembrie prezintă o panoramă colorată și bogată în stele a Căii Lactee, imagine capturată în 2016, când Hubble și-a fixat camera în direcția constelației Sagittarius.

Octombrie: În ianuarie 2002, o stea cu strălucire moderată din constelația Monoceros, respectiv V838 Monocerotis, a devenit dintr-o dată de 600.000 de ori mai luminoasă decât Soarele nostru. Un instantaneu Hubble arată detalii remarcabile ale învelișurilor de praf care au fost înălțate în timpul acestei erupții stelare titanice.

La ce ne vom uita toată luna Noiembrie, pe calendar? În 2011, telescopul spațial Hubble a capturat o imagine de apropiere a unui sector al Nebuloasei Tarantula. Este vorba de o regiune de formare stelară bogată în hidrogen ionizat din Marele Nor Magellanic, o galaxie învecinată cu Calea Lactee.

Decembrie: Telescopul spațial Hubble a revelat un curcubeu de culori în această imagine frumoasă din 2002, a unei stele muribunde – IC 4406. Ca multe alte nebuloase planetare, IC 4406 expune un grad înalt de simetrie. Jumătățile din stânga și din dreapta ale nebuloasei sunt aproape imagini în oglindă.

Sursa: spacetelescope.org; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Deschide calendarul într-o legătură nouă sau descarcă!

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.