HUBBLE 30 – REMEMBER THE TIME: UN TRANDAFIR CREATIV REALIZAT DIN GALAXII: ARP 273

HUBBLE 30 – REMEMBER THE TIME: UN TRANDAFIR CREATIV REALIZAT DIN GALAXII: ARP 273

Imaginea prezintă o pereche de galaxii în interacțiune, obiect numit ARP273. Discul celei mai mari galaxii (UGC 1810) este distorsionat într-o formă ca de trandafir de către atracția gravitațională a galaxiei companion de sub aceasta (UGC 1813). O brazdă de puncte albastre, asemănătoare bijuteriilor, în partea de sus reprezintă lumina combinată a roiurilor de stele tinere fierbinți și strălucitoare.

Imaginea este o compoziție a HWFC3 (Hubble Wide Field Camera 3), imagine capturată pe 17 decembrie 2010 – cu trei filtre separate ce permit accesul la o gamă spectrală foarte largă, acoperind ultraviolet, albastru și roșu. Aceasta este imaginea oficială a aniversării primilor 21 de ani de astronomie în spațiul cosmic de către Telescopul Spațial Hubble.

Telescopul spațial Hubble a fost lansat pe 24 aprilie 1990, la bordul misiunii Disccovery STS-31. Descoperirile realizate de Hubble au revoluționat aproape toate domeniile cercetării astronomice, de la știința planetară și până la cosmologie. Datorită mentenanței și actualizărilor realizate în zona instrumentelor științifice de-a lungul timpului, Hubble este actualmente de 100 de ori mai puternic decât la momentul plasării sale în spațiu.

Iată doar două dintre descoperirile de top ale Telescopului Hubble:
(Un Univers în expansiune accelerată). Utilizând erupțiile luminoase ale unor stele în explozie, situate la distanțe foarte mari, pentru a măsura expansiunea spațiului, Hubble a oferit suport-dovezi pentru existența misterioasei ”energii negre” omniprezentă în univers. Energia neagră exercită o forță repulsivă ce acționează contra gravitației și cauzează expansiunea accelerată a universului. Prin studiul supernovelor îndepărtate, Hubble a luat urma energiei negre înapoi în timp, până acum 9 miliarde de ani, când universul avea mai puțin de jumătate din dimensiunea actuală. În acea vreme, energia neagră era în plină luptă greco-romană cu gravitația pentru controlul cosmosului și – în cele din urmă – a câștigat lupta, acum aproximativ 5 miliarde de ani. Cunoscând mai multe despre comportamentul în timp al energiei negre, astronomii speră să obțină o înțelegere mai deplină a ceea ce este aceasta. Chiar dacă acest aspect a rămas un mister, astronomii știu că energia neagră reprezintă cam 70% din energia universului.

(Care este vârsta universului?). Unora dintre oameni le repugnă să-și dezvăluie vârsta, iar Universul – se pare – nu este deloc altfel. Înainte de lansarea telescopului Hubble, astronomii au încercat mult timp să afle vârsta reală a universului. Metoda se baza pe determinarea ratei de expansiune a universului, o valoare numită constanta Hubble. Valorile lor pentru constanta Hubble erau extrem de incerte, cu calcule ale vârstei universului ce variau între 10 și 20 miliarde de ani. Una dintre îndatoririle cheie a telescopului Hubble a fost să-i ajute pe astronomic în determinarea unei vârste precise a Universului, iar asta s-a realizat prin instrumentele sofisticate de la bord, măsurând strălucirea a zeci de stele pulsatile, numite variabile Cefeide, care sunt de peste 1000 de ori mai strălucitoare decât Soarele. Cunoscând strălucirea lor, astronomii au putut mai apoi calcula distanța stelelor față de Terra. Din acest studiu și alte analize relaționate, astronomii au determinat constanta Hubble și vârsta universului cu o acuratețe de 3,3%. După aceste calcule, universul are 13,75 miliarde de ani.

Vom reveni cu alte nestemate ale cerului surprinse de Telescopul Hubble și mai ales – cu descoperiri ce i se datorează și care au modificat substanțial înțelegerea cosmosului.

Sursa: Hubblesite.org; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.