PRINTUL ANIVERSAR HUBBLE 25

0105-4x5color.ai

Printul aniversar a fost prezentat aproape simultan în sute de locații din lumea întreagă, printre care și la Complexul Astronomic Baia Mare. Care a fost imaginea selecționată pentru a celebra în 2015 cei 25 de ani în spațiu a Telescopului Spațial Hubble?

”FOCURI DE ARTIFICII” LA ANIVERSAREA TELESCOPULUI HUBBLE

Tapiseria strălucitoare de stele tinere debordând de viată, în această nouă imagine a Telescopului Spațial Hubble al NASA-ESA seamănă, pe bună dreptate, cu un înveliș ce explodează într-un foc de artificii. Această imagine vibrantă a roiului stelar Westerlund 2 a fost publicată pentru a celebra 25 de ani pe orbită a lui Hubble şi un sfert de secol de noi descoperiri, imagini uluitoare şi realizări remarcabile ale științei.

Pe 24 aprilie 1990, Telescopul Spațial Hubble, al NASA-ESA a fost lansat pe orbită de la bordul navetei spațiale Discovery, fiind primul telescop spațial de acest fel. Acesta a oferit o nouă perspectivă asupra universului și a depășit toate așteptările, colectând date şi imagini care au modificat înțelegerea cosmosului de către specialiști și percepția publicului despre Univers.

În această imagine, piesa centrală strălucitoare a focului de artificii ce însoțește aniversarea de argint a lui Hubble este un roi gigant ce cuprinde peste 3000 de stele, numit Westerlund 2. Acest roi stelar este situat într-o zonă de formare stelară foarte activă, numită Gum 29, la 20.000 de ani lumină depărtare de noi, în constelația Carina.

Pepiniera stelară este dificil de observat întrucât este înconjurată de praf, dar Wide Field Camera 3 a lui Hubble a scrutat via aproape-infraroşu, prin vălul de praf, oferind astronomilor o vedere clară a roiului. Vederea ageră a lui Hubble rezolvă cu succes concentrarea de stele din roiul central, care are un diametru de 10 ani lumină.

Acest roi stelar gigant are o vârstă de numai 2 milioane de ani, dar conține câteva dintre stelele cele mai strălucitoare, mai fierbinți şi mai masive, care au fost vreodată descoperite. Unele dintre aceste stele voinice generează cavități adânci în materialul înconjurător, eliberând torente puternice de lumină ultravioletă şi curenți foarte puternici de particule încărcate, vânturi stelare. Acestea destramă şi pune în mişcare norul anvelopă de hidrogen în care stelele s-au născut şi sunt responsabile pentru formele ciudate, dar minunate ale norilor de gaz şi praf din imagine.

Imaginea sugerează un peisaj fantastic cu piloni, creste şi văi. Pilonii, compuşi din gaz dens și praf, rezistă eroziunii radiației extraordonare și vânturilor puternice. Acești monoliți gazoși au o înălțime de câțiva ani lumină și sunt orientați către centrul roiului. Alte regiuni dense înconjoară pilonii, incluzând filamentele întunecate de praf și gaz.

În afară de a sculpta terenul gazos, stelele strălucitoare pot, de asemenea, ajuta la crearea unei generații în succesiune de noi vlăstare. Când vânturile stelare lovesc pereții denși de gaze, acestea creează șocuri, generând un nou val de formare stelară de-alungul peretelui cavității. Punctele roșii împrăștiate în peisaj reprezintă o populație bogată de stele în formare, care sunt încă în captivitatea gazului propriu și al coconilor de praf. Acești fetuși stelari nu au încă pornite motoarele nucleare de hidrogen în nucleele lor, pentru a lumina ca stele. Cu toate acestea, capabilitatea infraroșu a lui Hubble permite astronomilor să identifice acești puișori. Stelele strălucitoare albastre vizibile în imagine sunt situate în prim-plan, cel mai adesea.

În zona centrală a imaginii, ce cuprinde roiul stelar, sunt combinate şi suprapuse datele obţinute de către Advanced Camera for Surveys, în spectrul luminii vizibile şi expuneri în regiunea aproape infraroşu din spectrul electromagnetic, cu Wide Field Camera 3. Regiunea înconjurătoare este compusă din observaţii în lumină vizibilă realizate cu Advanced Camera for Surveys.

Această imagine este un testament al puterii observaționale al lui Hubble și demonstrează că, deși numără 25 de ani pe centura sa, povestea telescopului spațial Hubble este departe de a se fi încheiat. Hubble a pregătit scena pentru companionul său – James Webb Space Telescope – programat pentru lansare în 2018 – dar nu va fi înlocuit imediat de către noua minune tehnologică spațială, ci va lucra în tandem cu aceasta. Acum, la 25 de ani după lansare, este timpul să celebrăm atât potențialul pentru viitor al lui Hubble, cât și istoria sa remarcabilă.

Credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI), and the Westerlund 2 Science Team

Coloana sonora video: YouTube

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.