CUM SĂ TRANSFORMAȚI TELEFONUL DVS INTELIGENT ÎNTR-UN DETECTOR DE RAZE COSMICE ȘI SĂ AJUTAȚI ȘTIINȚA


deco_event_learnRepede, aveți un telefon Android în buzunar? Faceți o mică modificare și astfel veți putea ajuta fizicienii să sondeze natura ciudată a razelor cosmice, particulele de energie înaltă care emană din exteriorul sistemului solar.

Trebuie doar să descărcați o aplicație, să vă acoperiți camera telefonului cu bandă adezivă, apoi să plasați undeva telefonul – în stare de funcționare – cu ecranul orientat în sus. Dacă un eveniment ”particulă” se produce, atunci informația va fi înregistrată într-o bancă de date centrală.

Proiectul (numit DECO – Distributed Electronic Cosmic-ray Observatory) are ca obiectiv înregistrarea unor particule secundare, numite muoni care se produc atunci când razele cosmice intră în contact cu atmosfera terestră. Cercetătorii cred că razele cosmice sunt create în găuri negre și supernove, însă pentru confirmare sunt necesare mai multe studii.

Cercetătorii de la Centrul IceCube Wisconsin pentru Astrofizica Particulei (WIPAC), condus de către Justin Vandenbroucke, subliniază că există anumite detalii în ce privește razele cosmice, care sunt foarte neclare pentru fizicieni. Traiectoriile lor în spațiu se schimbă pe măsură ce călătoresc de-a lungul câmpurilor magnetice, și astfel fac dificilă sondarea altor evenimente astronomice. De aceea, ei speră că acest studiu via smartphone va fi util.

Camerele foto ale telefoanelor inteligente utilizează circuite integrate de siliciu, care funcționează prin intermediul așa numitului efect foto-electric, în care particulele de lumină, sau fotonii, interacționează cu o suprafață de siliciu și eliberează o încărcare electrică”, se arată într-o declarație de presă de la Universitatea Wisconsin-Madison.

”Același lucru este valabil pentru muoni. Când un muon lovește semiconductorul unei camere de smartphone, este eliberată o încărcare electrică și se crează o semnătură în pixeli care poate fi înregistrată, stocată și analizată”.

Pentru mai multe detalii privind transformarea telefonului dvs inteligent într-un detector de muoni și cum puteți ajuta știința să ofere răspunsuri, accesați pagina WIPAC (al doilea item).

Pentru a rula DECO, aveți nevoie de două aplicații: ”data logger” (download) și DECO app (download)

Sursa: UniverseToday

Traducere&adaptare: Ciprian Crișan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s