După câte știm în prezent, acum vreo 4,5 miliarde de ani, această rocă pe care trăim s-a agregat din praful și resturile rămase în urma formării soarelui nostru. Fără avioane, distribuire de pizza la domiciliu sau Internet la dispoziție, lucrurile s-au mișcat mult mai încet pe suprafața pământului primordial, decât se petrec astăzi.
De exemplu, din bălți izolate de apă, oceanele s-au format într-un interval de 400 – 800 milioane de ani. În acest interval de pildă părul oricăruia dintre noi, ar putea acoperi de două ori Terra. Tot în acest interval, viața bacteriană s-a răspândit de-a lungul întregului glob. Plantele dezvoltate și animalele, pe de altă parte au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a se dezvolta și dispersa.
Și atunci vom trece cu vederea acele 3 miliarde de ani (timp în care părul oricăruia dintre noi ar crește până la Lună) și vom vorbi despre noi, Homo Sapiens.
Noi suntem mult mai rapizi chiar decât părul nostru, care nu ar crește decât vreo 27 km în cei 180.000 de ani care i-a luat omului pentru a traversa Africa și a ajunge pe toate continentele dezghețate.
În multe dintre aceste locuri, omul a fost capabil să dezvolte practice utile precum agricultura, dar pentru că noi am fost răspândiți de-a lungul întregului glob pământesc, cele mai bune idei și cele mai gustoase mâncăruri s-au putut transmite doar prin comerț sau migrare umană.
Grâul, spre exemplu a fost domesticit către 8500 îHr pentru a prepara terci din făină. De fapt, unele speculații indică utilizarea grâului la început pentru bere, dar în orice caz, grâul pare să fi fost cultivat activ în regiunile din Atlantic și Pacific, deopotrivă, către 2500 îHr.
6000 de kilometri în 6000 de ani pare să fie un ritm accelerat, însă stați să vedeți ce a putut da Evul Mediu! Ciuma bubonică și presa tipărită – fiecare dintre acestea s-a răspândit în Europa în mai puțin de un secol, aducând moarte și literatură către populație înainte ca părul acesteia să poată crește măcar 15 metri.
În secolul 20, mania pentru Beatles și Hula hoop a generat o isterie globală doar într-un an sau doi. Acum chiar și un singur an pare o durată mare în timp. Cu milioane de oameni care zboară în avioane în fiecare zi, boli precum SAR pot ajunge aproape oriunde în lume în doar câteva săptămâni. Și acei o și 1 din care este realizat acest film pot ajunge, în medie în mai puțin de o zecime de secundă la dumneavoastră, adică un indicativ de creștere a părului de aproximativ o jumătate de nano-metru, sau doi atomi.
Pe scurt, ritmul călătoriilor pe Terra este cu mult mai rapid. Dar cum știm toate aceste lucruri? Cum știm ce s-a întâmplat pe Terra înainte de înregistrarea istorică scrisă? De ce gândim că Terra are vârsta de peste 4.500.000.000 ani? Și ce se va întâmpla pe planeta noastră în următorii 45 de ani?
Bun venit în istoria a ceea ce știm despre Terra și a modului în care aflăm ceea ce știm că știm. Terra într-un Minut.
Subscribe to MinuteEarth – it’s FREE! – http://dft.ba/-minuteearth_sub
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)