Tranzitul planetei Venus pe discul solar

Miercuri, 6 iunie 2012, va putea fi observat ultimul tranzit al planetei Venus pe discul Soarelui din acest secol. Următoarele  fenomene de acest fel vor putea fi observate doar de generațiile viitoare în anii 2117 și 2125. Cu foarte mici excepții, tranzitele „Luceafărului” peste discul solar au loc la intervale de 8 ani (ultimul tranzit a avut loc pe data de 8 iunie 2004), 105,5 ani, din nou 8 ani și 121,5 ani. Cu adevărat rar este tranzitul simultan al planetelor Mercur și Venus peste discul Soarelui, eveniment care va putea fi observat în anul 69 163. Mai multe amănunte despre datele tranzitelor venusiene găsiți aici.

Fenomenul începe târziu în noapte, la ora 01:09, astfel că din Baia Mare va putea fi observată, dacă cerul va fi senin, doar  a doua jumătate și finalul tranzitului, final care se va produce în jurul orei 07:55. Planetariul Baia Mare va efectua mâine dimineață observații asupra tranzitului între orele 06:00 și 07:50. Observațiile vor avea loc la sediul Planetariului din strada G. Coșbuc, nr. 16.

Nu priviți niciodată Soarele fără a vă proteja ochii cu ochelari pentru eclipsă sau folosind filtre speciale. De asemenea, observarea Soarelui prin instrumente optice trebuie făcută montând filtre speciale în fața obiectivului.Nerespectarea acestor reguli duce la orbire!

Așadar, vă așteptăm miercuri, 6 iunie, între orele 06 și 07:55 pentru a observa împreună acest fenomen spectaculos!

Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.