O DIMINEAȚĂ LA PLANETARIUL BAIA MARE

O dimineata la planetariul din Baia Mare. Vizita unui grup de la o gradinita din localitate. Spectacol de planetariu personalizat pentru vârsta preșcolarilor. Prezentarea principalelor constelații de pe cerul emisferei nordice sub forma unei „povești”, a unei călătorii inițiatice pornind de la o legendă populară cu recurs la vremuri imemoriale în care cerurile și pământul erau mai apropiate.

La Planetariu, povestea este parte din ”magia” pe care planetariul o creează. Atunci când stai sub cerul liber afară, noaptea, te afli exact în postura în care se aflau oamenii și acum un secol dar și acum un mileniu. Și este același cer pe care îl vor vedea urmașii noștri și peste 5 secole. Firul epic al uneia dintre multele povești ce pot fi ascultate la planetariu nu oferă un cadru preferențial ”mitologiei” în raport cu ”știința”, ci personalizează contactul și relația cu publicul, generând perspective diferite de poziționare în timp și spațiu, pentru a facilita cunoașterea și înțelegerea raportului dintre om și cosmos.

Planetariul Baia Mare funcționează într-o dinamică muzeistică, fiind o secție de specialitate a Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Fără a-și dilua funcția de promotor al astronomiei ca știință, a rezultatelor celor mai recente din câmpul cunoașterii științifice, Planetariul Baia Mare, prin funcțiile sale muzeale, are în primul rând o latură educațională în funcțiunea sa, iar diversificarea ofertei de servicii şi tipuri de spectacole de planetariu este o prioritate, în aşteptarea modernizării proiectorului său stelar.

Vizitatorii care trec pragul planetariului nostru nu vor neapărat să înveţe mecanica astrelor şi nu se aşteaptă să le dăm lecţii de fizică aplicată. Ci doresc spectacol de planetariu, o pledoarie integrativă care, într-o viziune mai largă, antropologică, să devoaleze aspecte culturale şi ştiinţifice care vizează relaţia omului cu natura, cu Universul.

Informații asupra proiectului Constelații Românești Tradiţionale – proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – găsiți pe pagina:
http://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/

Ciprian Crişan – responsabil comunicare proiect CRT

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.