De ziua planetei noastre!

Uneori cei mari ar trebui să arunce o privire în cărțile celor mici, măcar pentru că ei sunt cei ce vor moșteni Pământul și este responsabilitatea noastră cea mai mare de a le îngădui cel puțin aceleași condiții de dezvoltare, evoluție, sănătate etc. Vreau să spun că de vreun deceniu nici măcar finalistele Miss Univers nu mai fac declarații privind salvarea planetei!

Ei bine, atunci să folosim bibliografia celor mici: Enciclopedia Disney (HOTDOG) de la DeAgostini, nr. 30 – Descoperă lumea distrându-te, cu tema ”Cum protejăm planeta”. Pentru cei mari este de ajuns să citească cuprinsul pentru a li se deschide mintea puțin: ”Ce este ecosistemul?”; ”Cum se măsoară poluarea?”; ”De ce sunt poluate orașele?”; ”De ce trebuie să reducem zgomotul?”; ”De ce sunt poluate apele?”; ”Apa de ploaie este mereu curată?”; ”Ce este smogul?”; ”De ce se reciclează gunoaiele?”; ”De ce reciclăm sticlele și bateriile?”; ”Mereu construim fără discernământ?”; ”De ce trebuie ocrotiți munții?”; ”Plămânii verzi ai planetei”; ”Ce sunt rezervațiile naturale?”; ”Cum pot fi evitate despăduririle?”; ”Lupta împotriva incendiilor”; ”Ce este un insecticid?”; ”Octotirea faunei”; ”De ce este interzis braconajul?”; ”Cum este protejat litoralul?”; ”Ce este mareea neagră?”; ”Există meserii dedicate naturii?”; ”Cum protejăm mediul?”:

Am preferat enumerarea temelor cuprinsului unui mesaj acid, ecologist. Suntem conștienți, nu-i așa că întreaga chimie a alimentației umane și animale este cancerigenă, în condițiile în care … vaccincul anticancer încă este testat pe animale mici … Că apa de la robinet care, cândva era potabilă … astăzi este otrăvită și nerecomandată în cantități mari. Suntem conștienți că în ciuda suprapopulării umane a planetei și a secătuirii resurselor energetice ale acesteia, interesul nostru pentru conservarea speciei nu vizează o durată mai mare de 50 de ani.

Ce uităm uneori este că planeta noastră e vie nu doar pe dinafară, ci este vie în tot ce cuprinde. Că este o superconștiință ce generează resurse după nevoi, ce se adaptează și dinamizează viața în etaje tot mai complexe ale conștiinței de sine, construind în laboratorul său superspecii, așa cum este special umană, despre care se spune că a atins acel nivel al autoevoluției.

Ce putem noi face pentru a ne salva planeta și specia în perspectivă? Păi am putea să putem în practică ce scrie la pagina 52 din enciclopedia HotDog pentru copii!

La mulți ani, Terra!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.