teascienceU-News

MULTE DIN PLANETELE TERESTRE DIN UNIVERS AR PUTEA FI COMPLET DIFERITE DE TERRA ÎN FUNCȚIE DE CHIMIA STELEI GAZDĂ

Un studiu nou, revoluționar, realizat de o echipă de astronomi sugerează că deși Universul ar putea fi populat cu planete similare Terrei, alte lumi de tip Terra ar putea fi foarte diferite de planeta noastră.

Garic Israelian, astronom la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare este unul dintre cercetătorii implicați, alături de alți cercetători de la Institutul de Știință Planetată din Tucson, Arizona și de la Universitatea Porto din Portugalia.

Astronomii, secondați de studenții lor, au lucrat la acest proiect timp de 10 ani. Simulările computerizate produse de echipă arată că datorită variației de elemente abundente din stelele gazdă, planetele ce le orbitează ar butea beneficia de o gamă foarte largă de compoziții terestre. Mineralogia acestor planete ar putea fi diferențiată în funcție de elementele disponibile și cei mai importanți doi indicatori cheie sunt: raportul carbon – oxigen (care controlează distribuția siliconului către carbonați și oxizii minerali) și raportul magneziu – silicon (care generează informația despre mineralogia silicaților).

În 2010, Carter-Bond și colaboratorii au realizat simulări computerizate, incluzând compoziția chimică a norilor protoplanetari și au găsit că planetele terestre s-au format cu compoziții chimice de o mare varietate. Mena și colaboratorii au realizat primul studiu în detaliu a abundenței carbonului, oxigenului, magneziului și siliconului în 61 de stele cu exo-planete detectate și în 270 de stele fără planete detectate, prin intermediul spectrografului HARPS al telescopului de 3,6 m de la Observatorul Sudic European din Chile.

Astronomii au găsit proporții de minerale foarte diferite față de cele identificate în Soarele nostru, ceea ce demonstrează că o mare varietate de sisteme planetare trebuie să existe. Multe stele din proba HARPS au proporții de magneziu – silicon sub 1, însemnând că planetele lor ar putea avea silicon din abundență, deducându-se implicații semnificative asupra plăcilor tectonice, vulcanismului și compoziției atmosferice, precum și asupra speciilor minerale existente.

”Ar putea exista miliarde de planete asemănătoare Terrei în Univers, dar o mare majoritate a acestora ar putea avea o structură internă și atmosferică total diferită”, a precizat Israelian. ”Formarea planetelor în medii chimice non-solare ar putea conduce la construcția unor lumi ciudate, foarte diferite de Terra”.

Sursa: astronomy.com

Opinia Dumneavoastră despre acest subiect contează.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.