HUBBLE ŞI ”CĂLĂTORIILE ÎN TIMP”: O GALAXIE SITUATĂ LA 10 MILIARDE DE ANI LUMINĂ A FOST CAPTURATĂ PRINTR-UN URIAŞ ARC LENTILĂ GRAVITAŢIONALĂ

Cu mai puțin de un an în urmă, Camera 3 de Câmp Larg a Telescopului Spațial Hubble a capturat o imagine unică – un uriaș arc galactic de tip lentilă. Lentila gravitațională produce un zoom natural către observații și aceasta reprezintă o privire spre una dintre cele mai strălucitoare dintre galaxiile îndepărtate cunoscute până în prezent. Situată cam la 10 miliarde de ani lumină depărtare, galaxia a fost mărită pe un arc de lumină de aproape 90 grade în contra clusterului galactic RCS2 032727 – 132623 – care se află doar la jumătatea distanței. În acest caz neobișnuit, galaxia din fundal este de peste trei ori mai strălucitoare decât galaxiile lentilă tipice … și reprezintă o privire în timp unică, la momentul unei foarte puternice formări stelare din galaxie, într- vreme când Universul avea doar o treime din vârsta actuală.

O echipă de astronomi condusă de Jane Rigby de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland este parțial responsabilă pentru această călătorie incredibilă în timp. Imaginea realizată oferă unele dintre cele mai precise detalii ale unui obiect incredibil de îndepărtat, iar rezultatele echipei au fost acceptate pentru publicare în ”Jurnalul Astrofizic”, într-un studiu coordonat de către Keren Sharon de la Institutul Kevli pentru Fizică Cosmologică de la Universitatea din Chicago. Profesorul Michael Gladders și studenta licențiatăla Universitatea Chicago Eva Wuyts au fost de asemenea membri cheie. ”Prezența lentilelor ne ajută să vedem cum galaxiile au evoluat de acum 10 miliarde de ani și până în actualitate. În timp ce galaxiile apropiate sunt complet mature și se află în coada istoriei lor de formare stelară, galaxiile îndepărtate ne oferă răspunsuri asupra anilor de formare a Universului. Lumina de la acele evenimente timpurii ajunge doar acum la noi”, a precizat echipa. ”Galaxiile foarte îndepărtate nu sunt doar foarte vagi, ci apar de asemenea mici pe cer. Astronomii ar dori să vadă cum formarea stelară a evoluat în interiorul acestor galaxii. Asemenea detalii ar fi dincolo de capacitatea de a pătrunde a lui Hubble, dacă nu ar exista mărirea posibilă prin gravitație în regiunea cu lentile de intervenție”.

Dar telescopul spațial Hubble nu este singurul ochi pe cer care examinează acest fenomen. Acum mai bine un deceniu, o echipă d eastronomi, utilizând Very Large Telescope din Chile a măsurat de asemenea și examinat arcul și a reportat că această galaxie îndepărtată pare să fie de trei mari mai strălucitoare decât cea descoperită anterior.  Însă există mult mai mult într-o imagine decât poate surprinde ochiul. Imaginile originale arată galaxia îndepărtată ca o distorsiune uriașă și cu replici în oglindă în câmpul din prim plan al clusterului lentilă. Provocarea a fost crearea unei imagini care să corespundă realității și mulțumită capacităților de rezoluție a lui Hubble, echipa a fost capabilă să îndepărteze distorsiunile din ecuație.

În această imagine, ei au găsit  câteva regiuni de formare stelată incredibil de luminoase și prin intermediul spectroscopiei, există speranţa că acestea vor fi mai bine înţelese. 

Sursa: UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.