10 Decembrie 2011 – Eclipsă totală de Lună

Finalul de an aduce și ultima eclipsă a anului, o eclipsă totală de Lună. Este o eclipsă specială, din cel puțin două motive. Primul ar fi acela că o eclipsă de acest fel va mai putea fi văzută de abia în data de 28 septembrie 2015. În tot acest interval de timp vom avea doar trei eclipse vizibile din România: doua eclipse de Lună prin penumbră și o eclipsă parțială foarte mică de Lună (25 aprilie 2011). Al doilea motiv este că Luna răsare în eclipsă totală, pentru băimăreni faza maximă a eclipsei producându-se când Luna se află încă sub linia orizontului. În funcție de configurația orizontului, e posibil ca Luna să nu fie vizibilă decât spre finalul totalității sau chiar după acesta.

Intrarea lunii în penumbră va avea loc la ora 13:33 iar începutul eclipsei parțiale se va produce la ora 14:45. Faza de totalitate va începe la ora 16:06, maximul eclipsei înregistrându-se la ora 16:31. Toate aceste momente nu vor putea fi văzute de maramureșeni pentru că Luna va răsări în Baia Mare în jurul orei 16:40. Sfârșitul eclipsei totale se va produce la ora 16:57, iar eclipsa parțială se va termina la ora 18:17. Ieșirea Lunii din penumbră se va consemna la ora 19:30. Pentru a vedea cât mai mult din desfășurarea acestei eclipse se recomandă identificarea din timp a unui loc (de preferat departe de luminile orașului) în care orizontul estic să fie liber. Un orizont înalt (munți, dealuri, clădiri, copaci) va obtura observarea Lunii și implicit a eclipsei. Din păcate, pentru Baia Mare și prognoza meteo arată descurajant (ploi în averse).

Totuși, Planetariul Baia Mare va efectua, sâmbătă, 10 decembrie între orele 16 și 21 observații pentru publicul larg. În cazul în care cerul va fi senin ne vom concentra observațiile asupra eclipsei de Lună și a planetei Jupiter. Dacă va ploua sau cerul va fi înnorat, vor avea loc proiecții digitale în cupola PLanetariului. Vom încerca un tur digital al Sistemului Solar precum și un tur 3D al Universului cunoscut pentru posesorii de  ochelari 3D, astfel că, dacă dețineți astfel de ochelari ar fi indicat să îi aveți la dumneavoastră.

Cer senin tuturor!

Ovidiu Ignat

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.