MARS EXPRESS A DESCOPERIT GHEȚARI MARȚIENI CE AR PUTEA FI RESURSA DE APĂ PENTRU VIITORUL EXPLORĂRII PLANETEI ROȘII

Când se ridică problema explorării planetei Marte, una dintre cele mai mari probleme pe care astronauții viitorului vor trebui să o rezolve este APA! De ce? Destul de simplu. Transportarea apei de pe Terra ar necesita cantități uriașe de combustibil. Acum Mars Express a fotografiat o zonă de pe planeta roșie care ar putea conține mari cantități de gheață sub suprafața sa. Numele acestei zone este Phlegra Montes …

Întinzându-se de la porțiunea nord-estică a provinciei vulcanice Elysium până către șesurile nordice, acoperind latitudini între 30 grade nord și 50 grade nord, Phlegra Montes are o serie de dealuri fine, care au fost scanate de radar.

Presupunerea este că aceste porțiuni muntoase nu sunt vulcanice ca și origine, ci create prin intermediul forțelor tectonice și ar putea ascunde bogate rezerve de apă înghețată.

Mulțumită imaginilor stereo de înaltă rezoluție oferite de orbiterul Mars Express al ESA, suntem capabili să detectăm o caracteristică numită ”învelișuri de moloz lobat”. Acestea par să fie prezente în jurul fiecărui munte din Phlegra și este o caracteristică normală a munților găsiți între aceste latitudini.

 Studiile mai recente asupra acestui material au arătat că acesta a alunecat în jos către poalele munților cu timpul  – o caracateristică asemănătoare ghețarilor de pe Terra. Intuițiile inițiale au fost confirmate de radarul de pe Orbiterul Mars Reconnaissance al NASA.

Conform infomațiilor radar, acest material poate într-adevăr semnala prezența gheții – probabil cam la 20 de metri în subteran. Ca o confirmare a descoperirii lor, craterele de impact din apropiere prezintă de asemenea semnele unei glaciațiuni recente. E posibil formarea crestelor dn interiorul acestor găuri antice să se fi produs prin zăpadă, iar apoi acestea să fi alunecat la bază. Cu timpul, s-au compactat pentru a forma o structură glaciară … iar aceste tipare de curgeri glaciare sunt tot mai multe în văile Phlegrei.

Cum s-a putut întâmpla asta? La un moment dat, axa polară a planetei Marte era cu totul diferită de cea de astăzi. Pe măsură ce s-a schimbat, ea a creat condiții climatice diferite și astfel s-au putut dezvolta ghețari de latitudine mijlocie, în momente diferite, pe o perioadă de câteva sute de milioane de ani.

Probabil că ați obosit auzind atâtea lucruri despre apa de pe marte, însă aceste descoperiri sunt extrem de incitante pentru viitorul explorării acestei planete. Înseamnă că ușa este deschisă. Și într-o bună zi am putea intra pe ușă!

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.