TREI NOI PLANETE ȘI UN OBIECT MISTERIOS AU FOST DESCOPERITE ÎN ORBITA UNOR STELE MURIBUNDE

Câteva noi achiziții pentru familia exoplanetelor au fost anunțate săptămâna trecută de către astronomii de la Penn State University. Dacă descoperirea de exoplanete, în zilele noastre, poate fi considerată ”doar o altă zi obișnuită la serviciu”, astronomii au descoperit acum trei planete unice și un obiect misterios. Surpriza unică legată de aceste planete este faptul că stelele pe care le orbitează sunt foarte vechi și muribunde, stele gigant roșii care își măresc volumul și dimensiunea, înghițind totul în jur, pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții lor, care în mod obișnuit conduce către consumarea nefericitelor planete care se află prea aproape pentru a scăpa …

Cele trei stele sunt HD 240237, BD +48 738, și HD 96127; cea de-a doua are de asemenea un obiect misterios în orbita sa, care ar putea fi o altă planetă, o stea de masă redusă sau o pitică brună – oricum ceva al cărei masă se află între o stea mică și rece și o planetă gigant.

”Vom continua să supraveghem acest obiect straniu și în alți câțiva ani, vom putea să-i revelăm identitatea”, a precizat șeful echipei, Alex Wolszczan.

Wolszczan a fost primul astronom care a descoperit exoplanete, trei mici planete orbitând un pulsar (stea neutronică) în 1992.

Este de așteptat ca Soarele nostru să devină de asemenea o stea gigant roșie în următoarele cinci miliarde de ani aproximativ. Nu este un lucru bun pentru noi, desigur, dar mai este timp destul până atunci, când toate planetele interioare ale sistemului solar vor fi probabil consumate de către Soarele în expansiune.

Subiectul planetelor orbitând stele muribunde va fi de asemenea în atenția unei conferințe cu titlul Planets Around Stellar Remnants, din Puerto Rico, din ianuarie 2012. Aceasta este organizată de către Centrul Pentru Exoplanete și Lumi Locuibile al Penn State și va marca exact două decenii de la prima descoperire a lui Wolszczan.

Această descoperire este interesantă, de vreme ce majoritatea exoplanetelor descoperite până în prezent orbitează stele normale, precum Soarele nostru, care se află în perioada mijlocie a vieții, sau sunt mai tinere. Însă acum, au fost observate planete în jurul unor stele aflate în stadii diferite de evoluție, de la cele mai tinere stele, unele chiar cu discuri protoplanetare, până la cele mai bătrâne stele, stele care deja au murit și au explodat, precum pulsarii. Ceea ce indică faptul că planetele reprezintă o etapă normală a formării stelare, de la început și până la sfârșit. Numărul mare al acestor exoplanete descoperite de astronomi, mii, milioane sau chiar miliarde indică de asemenea acest lucru; este o modificare substanțială într-un timp de doar câteva decenii, când aceste exoplanete erau necunoscute și în afara sistemului nostru solar nu se prevedea existența sau posibilitatea altor sisteme solare. Ei bine, există multe, chiar foarte multe!

Sursa: UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.