ZBOR DE NOAPTE DEASUPRA ORIENTULUI MIJLOCIU CU STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

Orașele Orientului Mijlociu și ale Asiei de Sud strălucesc puternic în noapte, așa cum sunt văzute din Stația Spațială Internațională, care a trecut mult deasupra acestora, pe 21 octombrie 2011.

Acest videoclip, realizat din mai multe duzini de imagini statice preluate de către echipajul expediției 20, au fost asamblate de către Image Science and Analysis Laboratory de la Centrul Spațial Johnson din Huston. A fost apoi uploadat pe site-ul Gateway to Astronaut Photography of Earth, pe 27 octombrie. Flash-urile luminoase sunt fulgere în nori. Haloul de aer este de asemenea vizibil ca o bandă cețoasă de lumină verde ce înconjoară planeta. Construite de guvernul indian pentru a preveni contrabanda, cele aproape 1930 km de proiectoare și garduri separă India de Pakistan, creând o caracteristică geopolitică vizibilă de pe orbită.

Secvența de instantanee a fost capturată pe 21 octombrie 2011, între 19.53 și 20.25 GMT, odată cu trecerea deasupra Turkmenistantului, estului Mării Caspice, către Sudul Chinei, chiar la nord de Hong Kong. Spectacolul de lumini urbane de la începutul acestui video sunt corespondente trecerii ISS către sud-est, spre granița India-Pakistan. Lahore, al doilea cel mai mare oraș al Pakistanului, poate fi ușor zărit ca fiind zona luminoasă din dreapta. Imediat în jos de Lahore este New Delhi, orașul capitală al Indiei, cu Peninsula Kathiawar chiar la dreapta. Furtunile luminoase sunt de asemenea prezente, fiind figurații ale fulgerelor luminoase. Trecerea se încheie la vest de Indonezia, cu insula Sumatra către stânga.

Peste un deceniu, când zborurile spațiale turistice circumterestre vor fi loc comun, când veți vedea cu ochii dumneavoastră, direct, această perspectivă uluitoare, probabil că veți avea senzația unui deja-vu. Nu-i așa?

Sursa: UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.