TELESCOAPELE SPAȚIALE AU OFERIT O IMAGINE PROASPĂTĂ A UNEI SUPERNOVA VECHE DE 2000 DE ANI

Ce a cauzat uriașa explozie, acum aproape 2000 de ani, văzută de astronomii chinezi? Cercetătorii știu de mult timp că o ”stea vizitatoare”, care a apărut misterios pe cer și a rămas prezentă cam 8 luni, în anul 185 – a fost prima supernova documentată. Dar acum, eforturile combinate a patru observatoare spațiale au oferit o viziune nouă asupra acestei explozii stelare, explicații asupra mărimii mari a acesteia și de ce rămășițele acestui obiect, cunoscut sub numele de RCW 86 – s-au răspândit extrem de mult.

”Aceste rămășite ale supernovei au devenit foarte mari, într-adevăr, într-un timp foarte scurt”, a spus Brian Williams, astronom la Universitatea de Stat din Raleigh, Carolina de Nord. ”Este cam de trei ori mai mare decât ne-am fi așteptat de la o supernova ce este martorul unei explozii de acum aproape 2000 de ani. Acum suntem într-adevăr capabili să sesizăm cauza.”

Prin studierea noilor observații în infraroșu de la telescopul spațial Spitzer și informațiile de la Wide-field Infrared Survey Explorer, ca și datele anterioare de la NASA’s Chandra X-ray Observatory și European Space Agency’s XMM-Newton Observatory, astronomii au reușit să determine că antica supernova a fost o supernova de tip la. Și realizând investigații asupra rămășițelor stelare, astronomii au pus piesele in puzzle, pentru a vedea imaginea dinaintea exploziei, vânturile dinspre pitica albă creând o uriașă cavitate, o regiune cu densitate foarte joasă, înconjurând sistemul. Explozia din această cavitate a realizat o expansiune mult mai rapidă decât în alte condiții. Materialul ejectat ar fi călătorit în cavitate, neîmpiedicat de gaze și praf și s-a răspândit mult mai repede.

Aceasta este prima oară când astronomii au putut deduce crearea acestui tip de cavitate și cercetătorii spun că rezultatele ar putea avea implicații semnificative pentru teoriile sistemelor binare de pitice albe și supernovelor de tip la.

RCW 86 este situată la 8000 de ani lumină depărtare. Având un diametru de 85 de ani lumină, aceasta ocupă o regiune a cerului din sudul constelației Circinus, care este doar puțin mai mare în dimensiune decât luna plină.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.