EXPOZIȚIA ”PRIMUL ROMÂN ÎN SPAȚIUL COSMIC: DUMITRU PRUNARIU” VA FI PREZENTATĂ LA PITEȘTI. TREI DECENII DE LA PRIMUL ZBOR ROMÂNESC ÎN SPAȚIU

 

În perioada 22-28 octombrie 2011, expoziția itinerantă ”Primul Român în Spațiul Cosmic: Dumitru Prunariu” va fi găzduită de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, iar vernisajul va avea loc în cadrul unei Sesiuni Internaționale de Comunicări Științifice cu tema ”OMUL ȘI SOCIETATEA” – perspective didactice, care se va desfășura Sâmbătă, 22 octombrie la sediul bibliotecii din Pitești, str. Victoriei, nr.18.

Expoziția foto-documentar cuprinde o serie de fotografii de înaltă rezoluție ce surprinde diversele etape de pregătire pentru zborul Misiunii Intercosmos din 1981, la care a participat și un cosmonaut român, în persoana cosmonautului, actualmente general în rezervă, Dumitru Prunariu. Câteva dintre fotografii sunt instantanee excepționale realizate în modulul de zbor, surprinzând activitățile științifice sau în regim de odihnă ale cosmonauților.

Expoziția organizată de Planetariul Baia Mare și prezentată în debut în 2009, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la inaugurarea instituției noastre, s-a bucurat de un enorm succes, fiind itinerată la mai multe instituții culturale din România, însă nici unul dintre vernisaje nu s-a bucurat de prezența ilustrului nostru cosmonaut. La vernisajul de la Pitești, de mâine, Dumitru Prunariu va fi prezent, onorând astfel această expoziție, precum și sesiunea de comunocări care, în spirit interdisciplinar, va reuni într-un forum câteva dintre cele mai importante personalități ale culturii și învățământului internațional.

Printre organizatorii principali ai sesiunii de comunicări la care, din partea Muzeului de Mineralogie Baia Mare (Planetariul Baia Mare) vor participa managerul Ioan Bob și șeful secției planetariu, Ovidiu Ignat, enumerăm Asociația Culturală ”Argedava”, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, Casa Artelor Poligrafice Editoriale ”Rotarexim” și Sucursala Județeană Argeș a Societății Naționale ”Spiru Haret” pentru Educație, Știință și Cultură.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Primul om ? …nu primul roman ? …ca sa nu inducem lumea in eroare 😉

    • Vă mulțumim pentru corecție! Aveți dreptate! Dumitru Prunariu nu este primul om în spațiul cosmic, ci primul român în spațiul cosmic … Dar ar fi fost frumos, nu-i așa? 🙂

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.