ÎN 2012 VOM FI MARTORII ULTIMULUI TRANZIT AL PLANETEI VENUS DIN VREMURILE NOASTRE. URMĂTORUL ESTE AȘTEPTAT PESTE 120 DE ANI

Pe 5 iunie 2012, în Statele Unite ale Americii și în 6 iunie, în Europa, un tranzit al planetei Venus peste fața Soarelui va fi vizibil din multe părți ale lumii. Acesta este un eveniment foarte neobișnuit și incitant, iar un alt tranzit al lui Venus nu va mai fi vizibil de pe Terra încă alți 120 de ani.

Acesta este motivul pentru care tranzitul din 2012 este considerat ultimul al vremurilor noastre, pentru că este foarte posibil că nici o persoană din cele în prezent trăitoare nu va mai fi în viață peste 120 de ani. Un tranzit ne poate spune foarte mult despre Venus și despre Soare, oferindu-ne informații utile în sensul indentificării planetelor extrasolare. Un grup de realizatori de film din Olanda lucrează la un documentar asupra acestui eveniment și sunt căutați astronomi profesioniști și amatori, precum și istorici pentru a participa la acesta.

”Filmul va sublinia trei grupuri de oameni: cercetătorii care vor observa tranzitul pentru a studia Venus și exoplanetele, amatorii și studenții care vor relua experimentul pentru a deternuba dimensiunea sistemului solar iar istoricii profesioniști sau amatori vor observa acest tranzit cu instrumente specifice secolelor 18 și 19”, a declarat producătorul de la Lightcurve Films.

”Sunteți încurajați să ne contactați asupra acestui proiect, dacă veți dori să colaborați”. Vizionați trailerul acestora, deasupra și aflați mai multe informații de pe site-ul lor, inclusiv videoclipuri realizate de patru cercetători de top (Paolo Tanga, Jean-Eudes Arlot, Louis Mayo and Jay Pasachoff), povestind despre acest tranzit.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.