27 SEPTEMBRIE – ÎN ISTORIA ASTRONAUTICII ROMÂNEȘTI! LA MULȚI ANI – DUMITRU PRUNARIU!

Planetariul Baia Mare și Muzeul de Mineralogie Baia Mare – respectiv căutătorii bine intenționați ai comorilor universului și cercetătorii lumii din adâncurile Pământului au privilegiul și bucuria de a-i ura, astăzi, via Internet, LA MULȚI ANI, celui care a dus numele României dincolo de orice graniță terestră, la poarta civilizației umane, acolo-undeva … un loc de pe cer, din care planeta noastră își arată sufletul și viața: Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român – călător în spațiul cosmic.

Dumitru Prunariu este una dintre personalitățile publice de extremă importanță care au vizitat Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Maramureșul și s-au lăsat încântate de bogăția de comori minerale, cândva ascunse, astăzi povestite de muzeu și – de asemenea, a binevoit să ne încredințeze din arhiva personală, o parte din materialul documentar fotografic reunit într-o expoziție generică ce îi este dedicată și care, din 2009 și până astăzi, a peregrinat deja prin multe orașe importante din România, continuând să suscite un uriaș interes.

Pentru cei care s-au născut abia ieri, cine este Dumitru Prunariu?

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă.

Pagina completă de Wikipedia poate fi accesată AICI!

Crișan Petru Ciprian

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariu Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.