27 SEPTEMBRIE – ÎN ISTORIA ASTRONAUTICII ROMÂNEȘTI! LA MULȚI ANI – DUMITRU PRUNARIU!

Planetariul Baia Mare și Muzeul de Mineralogie Baia Mare – respectiv căutătorii bine intenționați ai comorilor universului și cercetătorii lumii din adâncurile Pământului au privilegiul și bucuria de a-i ura, astăzi, via Internet, LA MULȚI ANI, celui care a dus numele României dincolo de orice graniță terestră, la poarta civilizației umane, acolo-undeva … un loc de pe cer, din care planeta noastră își arată sufletul și viața: Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român – călător în spațiul cosmic.

Dumitru Prunariu este una dintre personalitățile publice de extremă importanță care au vizitat Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Maramureșul și s-au lăsat încântate de bogăția de comori minerale, cândva ascunse, astăzi povestite de muzeu și – de asemenea, a binevoit să ne încredințeze din arhiva personală, o parte din materialul documentar fotografic reunit într-o expoziție generică ce îi este dedicată și care, din 2009 și până astăzi, a peregrinat deja prin multe orașe importante din România, continuând să suscite un uriaș interes.

Pentru cei care s-au născut abia ieri, cine este Dumitru Prunariu?

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă.

Pagina completă de Wikipedia poate fi accesată AICI!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.