COMETA ELENIN PE CALE DE DISPARIȚIE! ESTE MICĂ, TOT MAI MICĂ ȘI SE MICEȘTE ÎNCĂ …

. Este mică, foarte mică, tot mai mică! Pe măsură ce cometa Elenin se deplasează, singura șansă a apocalipsei este ca înseși cometa să-și afle sfârșitul: se dezintegrează și se estompează foarte rapid. Astronomul amator australian Michael Mattiazzo a monitorizat călătoria cometei către periheliu (cel mai apropiat punct de Soare al orbitei sale), care a survenit pe 10 septembrie 2011, și a spus că este foarte probabil ca Elenin să nu fi supraviețuit. Imaginea surprinsă de Mattiazzo pe 14 septembrie prezintă un petic în dezintegrare, abia vizibil.

Cometa Elenin – cometa care a creat un adevărat coșmar de predicții apocaliptice ne-științifice și complet fără sens – s-a estompat dramatic după ce a fost lovită de o flamă solară, pe 20 august, așa cum am precizat mai devreme. Imagini subsecvente a revelat o coamă difuză, în împrăștiere. Este probabilă estomparea pe mai departe, aceasta devenind și mai difuză.

Masa cometei Elenin este mai mică decât media și traiectoria sa indică o apropiere nu mai mare de 34 de milioane de km față de Terra, în circuitul său în jurul Soarelui. Va realiza cea mai mare apropiere de Terra pe 16 octombrie, insă a fost cel mai aproape de Soare pe 10 septembrie.

”În noaptea de 19 august, am estimat luminozitatea cometei Elenin la o magnitudine de 8,1 și ea a fost o țintă vizibilă cu ochiul liber observațiilor în septembrie”,  a scris Mattiazzo pe site-ul său Web – cometele sudului. ”În noaptea următoare, adică pe 20, cometa s-a estompat dramatic cu o jumătate de magnitudine, devenind mult mai difuză. Acesta a fost semnul sefârșitului neașteptat al cometei Elenin”. Elenin are acum o magnitudine de 10 și este tot mai difuză datorită procesului dezintegrării sale.

”Asemenea evenimente de dezintegrare, dezmembrare sunt foarte comune pentru micile comete care s-au întâlnit sau se întâlnesc cu Soarele”, a precizat Mattiazzo.

Unul dintre exemplele cele mai spectaculoase de cometă dezmembrată a survenit în iulie 2000, când cometa C/1999 S4 LINEAR s-a dezintegrat și câteva observatoare au avut o foarte bună perspectivă de vedere a acestui fenomen.

Elenin este acum într-o conjuncție solară inferioară, de unde va fi direcționată între Terra și Soare (așa încât nu vom putea să o vedem datorită strălucirii solare). Un alt astronom amator din Australia, Ian Musgrave, a spus că este îndoielnică capacitatea camerelor de pe sonda SOHO de a surprinde ce a mai rămas din cometă și că, probabil ar trebui să așteptăm până în octombrie, deplasarea de soare a rămășițelor cometei, pentru ca prin telescoape puternice de la sol să vedem ce a mai rămas din … primejdioasa cometă Elenin!

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.