UN SUBIECT CU POTENȚIAL CONSUMAT: ”COMETA ELENIN SE APROPIE!!!”

Uneori știrile despre un simplu eveniment cosmic o iau razna! Sunt extrapolate elemente total separate de realitatea evenimentului, fiind considerate o contextualizare a evenimentului și imaginația generează monștri pe care suntem apoi incapabili să îi mai scoatem din minte.

Așa cum imaginarul social, prin nuanțare și extrapolare a unor eventuri neînțelese la momentul potrivit, din lipsa unor argumente demonstrabile științific, a generat o adevărată psihoză în jurul Triunghiului Bermudelor, a fenomenului U.F.O, a invaziilor extraterestre, impactului Terrei cu un asteroid masiv, apocalipsei așteptate în timpul vieții noastre – producțiile cinematografice și ziarele cu imaginație, simțind potențialul comercial al unor asemenea viziuni, primind dreptul categoric la interpretare și fabulație necontrolată, au reușit în unele cazuri să acopere chiar glasul științei care, uneori, nu este atât de seducător ca cel al prorocirii … Știința uneori, atunci când nu are destule informații, nu poate face predicții de mare acuratețe. ”Prorocii” însă pot face asta! Iar iraționalul întotdeauna vibrează mai puternic în noi, sacadat, generând emoții intense, scoțând la iveală temeri ancestrale … Sugestiv este și cazul cometei Elenin!

COMETA ELENIN NU REPREZINTĂ NICI UN PERICOL PENTRU TERRA

August 16, 2011 – JPL.NASA.GOV

Uneori cometele sunt portretizate ca prevestitoare ale unor perspective sumbre în filme și la televiziune, însă cele mai multe nu reprezintă nici un pericol pentru Terra. Cometa Elenin, cea mai recentă cometă ce vizitează sistemul nostru solar interior, nu este o excepție. Elenin va trece cam la 35 milioane de kilometri depărtare de Terra, în timpul celei mai mari apropieri, pe 16 octombrie 2011.

Cunoscută sub numele sau astronomic ca C/2010 X1, cometa a fost pentru prima oară detectată pe 10 decembrie 2010 de către Leonid Elenin, un observator din Lyubertsy, Rusia, care a realizat descoperirea prin telecomandarea unui observator din New Mexico. La acea vreme, Elenin se afla la 647 milioane km de Terra. De la descoperirea sa, Cometa Elenin , precum toate cometele, s-a apropiat da distanță de vecinătatea Terrei, pe drumul către periheliu, cel mai apropiat punct de Soare.

Cercetătorii NASA au răspuns întrebărilor pe care Dumneavoastră le-ați pus în ultimele luni, în legătură cu aceasta, iar mai jos este o compilație a celor mai populare întrebări, cu răspunsuri oferite de Don Yeomans de la Programul Laboratorul Jet Propulsion – Biroul Programului pentru Obiecte din Apropierea Terrei și David Morrison de la Institutul NASA pentru Astrobiologie.

Când se va apropia cel mai tare de Terra cometa Elenin și va apărea mai strălucitoare?

Cometa Elenin ar trebui să atingă maximum de strălucire imediat după cea mai mare apropiere de Terra, pe 16 octombrie 2011. În cel mai apropiat punct, se va afla la 35 de milioane de km de noi.

Cometa Elenin se va apropia mult de Terra sau se va afla între Terra și Lună?

Cometa Elenin nu se va apropia de Terra la o distanță mai mică de 35 milioane de kilometri, respectiv de 90 de ori distanța de la Pământ la Lună!.

Poate această cometă să ne influențeze în vreun fel din poziția sa, sau va putea face asta în viitor? Poate acest obiect ceresc să cauzeze o deplasare a mareelor sau chiar a plăcilor tectonice de pe Terra?

Au exista speculații incorecte pe Internet, cum că alinierea cometei Elenin cu alte obiecte cerești ar putea cauza consecințe pentru Terra și că forțele externe ar putea produce apropierea mai mare a cometei Elenin de planeta noastră.  „Orice aliniere aproximată a cometei Elenin cu alte corpuri cerești sunt fără sens, iar cometa nu va întâlni nici corpuri întunecate care să-i poată perturba orbita și nici nu va avea nici un fel de influență asupra Terrei”, a precizat Don Yeomans, cercetător al JPL NASA.

„Cometa Elenin nu va fi doar foarte departe, aceasta este de asemenea o cometă de mărime mică”, a continuat Yeomans. ”Iar cometele nu sunt obiectele cu cea mai mare densitate din spațiu. Așa încât, avem de-a face cu o bilă de gheață murdară de dimensiuni modeste, care nu se va apropia mai mult de 35 de milioane de km de noi”, a mai spus Yeomans. ”Va avea o influență minusculă și nemăsurabilă asupra planetei noastre. Prin comparație, automobilul meu exercită o influență mai mare asupra mareelor oceanului, decât va exercita cometa Elenin”.

Am auzit despre trei zile dse întuneric datorate cometei Elenin. Va bloca Elenin soarele pentru trei zile?

”Din perspectiva noastră de pe Terra, cometa Elenin nu se va suprapune între noi și soare”, a răspuns Yeomans.

Dar chiar dacă s-ar interpune între noi și soare, ceea ce nu se poate întâmpla, astrobiologul David Morrison notează că Elenin are o dimensiune de 3-5 kilometri, în timp ce Soarele are 1.932.082 km. Cum ar putea un obiect atât de mic să blocheze Soarele, un obiect atât de mare?

Să ne gândim la o eclipsă solară, care se produce atunci când Luna apare între Terra și Soare. Luna are cam 4.000 de km în diametru și are aceeși dimensiune aparentă cu a Soarelui când se află la 400.000 km depărtare de noi, adică de 100 de ori propriul diametru. Pentru o cometă cu diametrul de 3-5 km, pentru a acoperi Soarele, ar trebui să se afle cam la 400 km de Terra, respectiv altitudinea orbitală a Stației Spațiale Internaționale. Așa cum s-a precizat, însă, cometa nu se va apropia mai mult de 35 milioane de km.

Am auzit despre o teorie a ”piticei brune” în legătură cu cometa Elenin. Masa acesteia ar fi destul de mare pentru a atrage semnificativ traiectoria cometei Honda? Poate fi aceasta utilizată pentru a determina masa lui Elenin?

Morrison spune că nu există nici o teorie a piticei brune, conectată cu această cometă. ”O cometă nu este ca o pitică brună. Aveți dreptate în sensul că astronomii măsoară masa unui obiect prin efectele gravitaționale ale altuia, dar cometele sunt de departe prea mici pentru a avea orice fel de influență.”

If Dacă am avea o pitică neagră sau una brună în sistemul solar exterior, cred că nimeni nu ar putea depista așa ceva, e adevărat?

”Nu, nu este corect”, a spus Morrison. ”Dacă am avea o stea pitică în sistemul solar exterior, am pute-o vedea, detecta energia sa în infraroșu și am putea măsura efectul de perturbare asupra obiectelor. Nu există nici o pitică brună în sistemul solar, altfel am fi detectat-o. Și nu există pitice negre

Vom putea zări cometa Elenin cu ochiul liber, atunci când va fi cel mai aproape de noi? Am ratat trecerea cometei Hale-Bopp, așa încât aș dori să știu dacă poate fi văzut ceva atunci când va trece cometa Elenin.

Încă nu știm dacă cometa Elenin va fi vizibilă cu ochiul liber. ”Ținând cont de rata trecerii sale, pare că această cometă va fi cel mai bine vizibilă la începutul lui Octombrie, însă vor fi necesari binocluri și un cer foarte întunecat. Din nefericire, Elenin nu poate fi substitut pentru cometa Hale-Bopp, care a fost cea mai strălucitoare cometă din ultimele câteva decenii.”

”Această cometă ar putea să nu ofere spectacol defel. Cu siguranță nu va cauza nici o disturbare aici, pe Terra. Dar este totuși un motiv de minunare”, a spus Yeomans. ”Acest micuț călător va oferi astronomilor o șansă de a studia o cometă relativ tânără care a ajuns la noi dintr-o zonă aflată dincolo de regiunea planetară a sistemului solar. După o scurtă perioadă, se va întoarce din nou acolo, și nu vom mai auzi de Elenin și nici nu o vom mai vedea câteva mii de ani. Asta este cu adevărat interesant!”

De ce nu se vorbește mai mult despre Cometa Elenin? Dacă aceste lucruri sunt minore și nu avem motive să ne temem, de ce nu a fost nici o informare publică asupra cometei Elenin?

Cometa Elenin nu a primit prea mult interes din parte presei în special pentru că este mică și vagă. Câteva noi comete sunt descoperite în fiec are an și de cele mai multe ori nu auziți nimic despre acelea. Adevărul este că Elenin a primit mult mai multă atenție decât merită pentru că folosește ca o sursă de emoții pewntru o varietate de postări internetice care nu au nimic de a face cu adevărul. NASA are surse demne de încredere pe Internet asupra acestei comete (A se vedea http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-135). Dacă această cometă ar fi reprezentat un pericol în vreun, această informație ar fi fost transmisă în mod corect, pe canale oficiale.

Am auzit că NASA a acordat și acordă cometei Elenin mult mai mult timp de observație decât altor comete. Este adevărat? De ce?

NASA detectează în mod regulat, monitorizează și caracterizează asteroizii și cometele care trec relativ apropiat de Terra utilizând atât telescoape de la sol, cât și telescoape spațiale. Programul de Observare a Obiectelor Apropiate de Terra, numit și ”Garda Spațială”, descoperă aceste obiecte, caracterizează un subset al lor și apoi realizează predicții ale traiectoriilor acestora pentru a determina care ar putea reprezenta un pericol  potențial pentru planeta noastră.

Cu toate acestea, nici NASA și nici JPL nu are misiuni speciale pentru observarea cometei Elenin sau a altor comete. Cele mai multe dintre observațiile postate sunt realizate de către astronomii din lumea întreagă. De vreme ce Elenin a beneficiat de atât de multă publicitate, ea a atras natural mai atenția mai multor observatori.

Am văzut diagrama orbitală a cometei Elenin pe site-ul JPL și m-am întrebat de ce orbita prezintă câteva unghiuri la mărire. Dacă alegi orice altă cometă, poți vedea că nu sunt unghiuri  și nici înclinări.

Multă lume încearcă să reprezinte grafic orbita cometei prin rutina website-ului JPL, fără să înțeleagă că acesta este o simplă unealtă de vizualizare. Dacă această unealtă a fost recent îmbunătățită pentru a arăta traiectorii mai fine în apropierea soarelui, nu este totuși un program științific pentru generarea unor orbite de precizie. Pentru o reprezentare grafică mai precisă pe termen lung, Yeomans ne invită să utilizăm sistemul JPL Horizons ( http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi?find_body=1&body_group=sb&sstr=C/2010%20X1 ) .

Sursa: jpl.nasa.gov

Urmează update-uri!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. bai tot nu ati spus daca se vede in romania

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.