CERN REVINE ÎN ATENȚIE CU EXPERIMENTUL OPERA! VITEZA LUMINII TOCMAI A FOST ”CRACK”-UITĂ ȘI … DEPĂȘITĂ. MODELE FIZICII ATOMICE PE BAZA ECUAȚIILOR EINSTEINIENE TREBUIE REVIZUITE

Timp de aproape un secol modelul standard al fizicii a reprezentat un canon. Viteza luminii este o barieră imposibil de depășit, cel puțin de către orice formă de energie sau materie pe care o cunoaștem noi. Nimic din universul nostru nu poate călători cu o viteză mai mare de 299.792 km/s, nici chiar lumina înseși, în termenii bine înțeleși. Constanta universală ”c”, din celebra E=mc2 a lui Einstein reprezintă o limitare a vitezei cosmice, care nu poate fi depășită. Asta până acum!

O echipă internațională de cercetători de la Gran Sasso, facilitate pentru cercetare în afara Romei, a anunțat astăzi că a reușit să cronometreze neutrini călătorind cu viteze superioare vitezei luminii. Neutrinii, particule subatomice cu mase extrem de mici, erau conținuți în impulsurile emise din CERN, aflat la 730 de km depărtare, în Elveția. Timp de trei ani, impulsurile a peste 15.000 de neutrini au fost monitorizate de către detectori speciali localizați adânc în subteran la Gran Sasso. În cazul în care lumina ar fi realizat această călătorie în 2,4 miimi de secundă, neutrinii au făcut această călătorie în 60 de nanosecunde, asta însemnând 60/1000000000, o mică diferență pentru noi, însă o uriașă diferență pentru fizicienii particulelor!

Implicațiile unei asemenea descoperiri sunt zguduitoare, întrucât poate submina efectiv teoria einsteiniană a relativității și ar forța rescrierea Modelului Standard al fizicii.

”Suntem șocați”, a precizat purtătorul de cuvânt al proiectului, Antonio Ereditato, fizician în cadrul Universității din Berna.

”Avem mare încredere în rezultatele noastre. Am verificat și reverificat toate elementele care ar fi putut distorsiona măsurătorile noastre și nu am găsit nimic în neregulă. Dorim ca și colegii noștri să verifice independent aceste rezultate.”

Neutrinii sunt creați natural din dezintegrarea materialelor radioactive și din reacțiile care survin în interiorul stelelor. Neutrinii sunt constant eliberați prin spațiu și au calitatea de a trece prin materialul solid foarte ușor, cu un efect aproape imperceptibil … iar în timp ce citiți acest material miliarde de neutrini vă traversează trupul.

Experimentul, numit OPERA (de la Proiectul Oscilație cu aparatură de monitorizare a emulsiei – trad. Aprox.) este localizat în facilitatea Gran Sasso, din Italia, la 1.400 de metri adâncime și utilizează o complexă rețea de plăci fotografice și electronice pentru a detecta impulsurile particulelor. Locația sa subterană ajută la prevenirea contaminării cu alte surse de radiații a experimentului, cum ar fi razele cosmice. Peste 750 de cercetători, din 22 de țări lucrează împreună acolo.

Ereditato este încrezător în rezultate, întrucât au fost consistent măsurate în peste 16.000 de evenimente survenite în ultimii doi ani. Cu toate acestea, alte experimente sunt planificate în alte părți ale lumii, în încercarea de a confirma aceste remarcabile descoperiri. Dacă ele vor fi confirmate, vom fi în fața unei ”spargeri”, literal vorbind, a normelor moderne alte fizicii, așa cum le cunoaștem actualmente!

Un preprint al rezultatelor OPERA va fi postat pe website-ul specializat în fizică ArXiv.org

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.