Este de 500 de ori mai mare decât orice altceva de acest gen observat de Misiunea Cassini în ultimii doi ani. Acoperă cam 4 miliarde de kilometri pătrați din suprafața lui Saturn. Eliberează fulgere gigant cu o rată de 10 pe secundă și se întâmplă cu o frecvență de zece ori mai mare decât în orice altă furtună monitorizată din 2004 și până acum. Este atât de intensă încât poate fi urmărită și în telescoapele mai mari ale amatorilor. De fapt, ce este? O super furtună pe planeta Saturn.
”Anul trecut în decembrie, un lucru remarcabil s-a întâmplat cu Saturn. O furtună masivă, zgomotoasă, producătoare de fulgere a erupt violent în jumătatea nordică a atmosferei lui Saturn și a crescut către proporții extraordinare”, a precizat Carolyn Porco. ”Până la sfârșitul lunii ianuarie, s-a însăilat în întregime în jurul planetei, dezvoltând detalii ondulate ce amintesc de norii de pe Jupiter.”
Cunoscute sub numele de ”Marile Pete Albe”, aceste furtuni uriașe nu sunt noi pe Saturn, ele sunt fenomene comune fiecărui an Saturnian. Dacă acestea sunt cele mai comune verii nordice saturniene, acum le observăm în primăvara saturniană. Aceasta înseamnă că super furtuna saturniană și-a făcut o apariție mult mai timpurie.
Înainte de echinocțiul nordic de primăvară din august 2009, când soarele strălucea în emisfera sudică, locația tuturor activităților furtunoase pe Saturn a fost o bandă ce încercuia planeta la 35 grade latitudine sudică, pentru care cercetătorii au imaginat numele de ”Aleea Furtunii”. Ei bine, această nouă furtună, acum de 500 de ori mai mare decât ce-a văzut anterior Cassini pe Saturn și de 8 ori dimensiunea planetei noastre, a erupt la 35 grade latitudine nordică”, a precizat Carolyn Porco.
”Umbra inelelor lui Saturn au un puternic efect sezonier și este posibil ca schimbarea către furtuni puternice localizată în emisfera nordică să fie cauzată de modificarea anotimpurilor și schimbarea poziției umbrei inelelor lui Saturn. Dar motivele acestei simetrii clare în existența erupției furtunilor nu sunt foarte bine cunoscute.”
Sonda Cassini a NASA a fost foarte atentă și la sunetele furtunii. Asemănător fulgerelor terestre care cauzează un efect static pe frecvențe radio AM, Saturn creează un fenomen numit descărcare electrostatică saturniană. Un fisier audio al acestui fenomen puteți găsi aici.
”Furtuna este de asemenea o sursă prodigioasă de paraziți radio, care provin din fulgerele de adâncime ale atmosferei planetei. Ca și pe Terra, fulgerele sunt produse în norii de apă, când plouă și grindina generează electricitate. Întrebarea misterioasă este: de ce Saturn acumulează energie timp de zeci de ani și o eliberează pe toată deodată? Acest comportament diferă de cel al planetei Jupiter și Terra, care au numeroase furtuni ce survin separat”, explică Dr. Porco.
Furtuni violente, da … Dar, incredibil de frumoase. Această imagine reprodusă, colorată, revelează norii la diferite altitudini, așa cum au fost văzuți de Cassini de la o distanță de aproximativ 2,4 milioane de kilometri.
”Această furtună este captivantă pentru că ea prezintă modificarea sezonieră și iluminația solară poate dramatic afecta vremea pe Saturn”; a spus Georg Fischer, membru al echipei de la Academia Austriacă de Științe din Graz. ”Observăm furtunile lui Saturn de aproape șapte ani, așa încât urmărirea unei furtuni atât de diferite de celelalte este un fenomen care, asemenea unui film intens de acțiune, ne aduce aproape de marginea scaunului”.
“This storm is thrilling because it shows how shifting seasons and solar illumination can dramatically stir up the weather on Saturn,” said Georg Fischer, a radio and plasma wave science team member at the Austrian Academy of Sciences in Graz. “We have been observing storms on Saturn for almost seven years, so tracking a storm so different from the others has put us at the edge of our seats.”
Povestea originală: JPL / NASA News.
Sursa: UniverseToday
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)