42

Pe 1 iulie 1969 – John Lennon se accidenta cu mașina sa Austin Martin, în timpul unei vacanțe în Scoția, ne năștea Petronel Zahariuc, în comuna Ibănești, din județul Botoșani, tânărul Charles Philip Arthur George era investit cu titlul de prinț de Wales, cu 19 zile înainte de prima aselenizare … Complexul de Astronomie Populară Baia Mare era inaugurat ca primul planetariu public din România.

Milioane de vizitatori i-au trecut pragul în cei 42 de ani împliniți! Magia planetariului a încântat generați întregi cu magia sa impresionantă, realizată de proiectorul est german ZKP-1, ce poartă marca Zeiss. Dar … această magie nu ar fi avut sens și nici loc, fără cei care au manevrat praful magic: prof. Mada Augustin, primul director al planetariului, Tomoiagă Gavrilă, al doilea director și instructorul cu cea mai mare vechime care a activat la planetariu, Dascălu Ioan, tehnician, Bob Ioan, Ovidiu Ignat, Mureșan Cristina, Terezia Indrecan și Crișan Ciprian.

Astăzi Planetariul Baia Mare și Muzeul de Mineralogie Baia Mare, sub a cărui coordonare se află, sunt două dintre cele mai vizitate locații cultural turistice pe care le oferă Maramureșul și Transilvania. Modernizarea aparaturii optice de observații astronomice va fi urmată în următorii doi ani de amenajarea unui nou proiector stelar, de darea în folosință a Observatorului, cu regim permanent, de sporirea numărului expozițiilor permanente și temporare, precum și de orientarea către un cadru de comunicare interactivă cu publicul, prin experimentare și descoperire, care va face VERITABIL de neuitat o vizită la Planetariul Baia Mare! Nu va trebui să așteptați însă până în 2013! Planetariul se reinventează în fiecare an și – cu siguranță – nici o vizită la noi nu seamănă cu cea precedentă!

Vă mulțumim!

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.