Conferinta de presa la Muzeul de Mineralogie Baia Mare – joi 14 aprilie 2011

Joi 14 aprilie 2011 – s-a desfășurat prima CONFERINȚĂ DE PRESĂ a Muzeului de Mineralogie Baia Mare de la instalarea noului manager al muzeului, în persoana prof. Ioan Bob. Temele propuse pentru dezbatere au fost variate însă cele mai importante au vizat prezentarea de către manager a evoluției muzeului din octombrie și până în prezent precum și planul de dezvoltare pentru anii 2011 – 2013. Cele două lansări eveniment au fost marcate de către noii șefi ai secțiilor de specialitate, muzeografii Elisabeta Fodor și Ovidiu Ignat.

CD-ul Multimedia produs de Muzeul de Mineralogie Baia Mare (redactor: Elisabeta Fodor) oferă un exercițiu interactiv de navigare prin ”filonul” tematic al muzeului, împreună cu un film care prezintă istoria muzeului și prestigiul internațional dobândit peste decenii, valoarea excepțională a patrimoniului muzeal și destule motive care să atragă vizitatorii spre muzeu. Plus valoarea este accesibilitatea informației în limbile română, engleză și maghiară. Prețul CD-ului este de 15 lei și poate fi achiziționat de la standul de publicații al muzeului.

Prof. Ovidiu Ignat, șeful secției planetariu a prezentat noua tehnică de observații achiziționată, respectiv un telescop Meade LX90 cu un diametru de 254 mm și o lunetă tip refractor apocromat cu un diametru de 127 mm. Ambele sunt dotate cu GOTO prin GPS și au sisteme de auto-ghidare, telecomenzile putând accesa bănci de date cu peste 30.000 de obiecte. Cumulând filtrul solar, camera CCD prin care se poate fotografia sau filma, posibilitatea de conectare și dirijare a telescoapelor prin computer, precum și alte accesorii, putem spune că înnoirea tehnicii optice de la Planetariu reprezintă un început bun care va relansa serviciul de observații astronomice și este primul pas spre ”retrocedarea” către publicul larg a Observatorului Astronomic Baia Mare. Din motive organizatorice (respectiv evenimentele culturale în organizare), primele observații astronomice publice vor debuta cu ocazia nopții muzeelor din 14 mai 2011, când vă așteptăm între orele 19.00 – 1.00 la ”Carnavalul Spațiului Cosmic”!!! Vom reveni cu acest subiect.

Alte teme propuse către Mass-Media, în cadrul conferinței de presă, au fost manifestările culturale ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare din anul 2011 și pregătirea pentru toamnă a unui program tematic complex de pedagogie muzeală pe care îl oferim școlilor generale din Baia Mare și localitățile adiacente. Programul de educație muzeală, cu o structură tematică ce își propune să complinească și să completeze programa școlară, va presupune publicarea unor caiete de pedagogie muzeală, instrumente de cunoaștere și în aceeași măsură, de stimulare a creativității artistice individuale.

Conferința de presă a fost organizată de serviciul de marketing, relații publice și educație muzeală al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Vom reveni cu detalii asupra tuturor temelor abordate.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.