Apollo 16, a zecea misiune cu echipaj uman la bord din cadrul Programului Spațial American Apollo, a fost a cincea misiune care a aselenizat și prima care a coborât într-un areal înalt. Lansată pe 16 aprilie 1972, a fost o misiune de clasă J, având ca noutate un Rover lunar și aducând înapoi pe Terra 94,7 kg de mostre de sol lunar.
Misiunea a inclus 3 activități extra-vehiculare: de 7,2 ore – 7,4 ore – 5,7 ore și o activitate extravehiculară trans-terestră. În ciuda defectării Modulului de comandă care era cât pe ce să anuleze aselenizarea, modulul lunar al lui Apollo 16 a aterizat cu succes pe înălțimile Descartes, pe 20 aprilie. Comandantul John W. Young și pilotul modulului lunar Charles Duke au petrecut aproape 3 zile pe suprafața lunară, în timp ce comandantul modulului, pilotul Ken Mattingly a orbitat Luna.
Un sub satelit a fost a fost lansat din Modulul de Service de pe orbita lunară pentru a derula experimente asupra câmpurilor magnetice și particulelor solare (primul sub satelit a fost lansat de către Apollo 15). Echipajul s-a reîntors pe Terra, intrând în contact cu Oceanu Pacific pe 27 aprilie.
Sursa: Wikipedia
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)