18 martie în istoria astronomiei. În 1965, cosmonautul Alexei Leonov a devenit prima persoană care a pășit în spațiu

Alexey Arkhipovich Leonov, născut pe 30 mai 1934 în Lstyyanka, Kemerovo Oblast, Uniunea Sovietică este un cosmonaut sovietic retras, care pe 18 martie 1965 a devenit primul om care a realizat o ieșire în spațiu.

Leonov a fost unul dintre cei 20 de piloți ai Forțelor Aeriene Sovietice selectați pentru a fi parte a primului grup de cosmonauți în 1960. Precum toți cosmonauții sovietici, Leonov a fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Primii săi pași în spațiu erau programați în cadrul misiunii Vostok 11, însă aceasta a fost anulată, iar evenimentul istoric s-a petrecut în cadrul zborului Voskhod 2. El s-a aflat în spațiu, în afara navei pentru 12 minute și 9 secunde pe 18 martie 1965, conectat la navă cu un cablu de 5,35 metri. La sfârșitul plimbării spațiale, costumul spațial al lui Leonov s-a umflat în vidul spațial până la punctul în care el nu a putut reintra în sas. El a deschis o valvă pentru a permite depresurizarea parțială a costumului și abia a reușit să reintre în capsulă. Leonov a petrecut cam 18 luni de antrenament intensiv pentru această misiune.

În ianuarie 2011, Leonov era ultimul supraviețuitor dintre cei cinci cosmonauți ai programului Voskhod. În 1968, Leonov a fost selectat pentru a fi comandantul zborului circumlunar Soyuz. Totuși, întrucât toate teste de zbor ale proiectului au eșuat, și misiunea Apollo 8 deja atinsese acest obiectiv în cadrul Cursei Spațiale, în SUA, zborul a fost anulat. El a fost de asemenea selectat pentru a fi prima persoană din Uniunea Sovietică care să aterizeze pe Lună la bordul navei LOK/N1. Acest proiect a fost de asemenea anulat.

Leonov ar fi trebuit să fie comandantul misiunii problematice Soyuz 11 din 1971, către Salyut 1 – prima stație spațială cu oameni la bord, dar echipajul său a fost înlocuit cu echipajul de rezervă, după ce cosmonautul Valery Kubasov a fost suspectat că ar fi contractat tuberculoza.

Leonov ar fi trebuit să fie, de asemenea, comandantul următoarei misiuni către Salyut 1, dar aceasta a fost scoasă din uz după moartea membrilor echipajului Soyuz 11, iar stația spațială a fost pierdută. Următoarele două Salyut (de fapt stația militară Almaz) au fost pierdute la lansare sau imediat după aceea, iar echipajul lui Leonov a rămas pe loc. La momentul când Salyut 4 a atins orbita, Leonov era deja angajat într-un proiect mult mai prestigios.

A doua ieșire în spațiu a lui Leonov a fost semnificativ mai importantă: el a comandat jumătatea sovietică a misiunii Apollo – Soyuz  (Soyuz 19) – prima misiune în spațiu realizată în colaborare de către Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii.

În 1976 și 1982, Leonov a fost comandantul echipei de cosmonauți (Cosmonaut Șef) și director al Centrului de Antrenament pentru Cosmonauți Yuri Gagarin, unde a supervizat antrenamentul cosmonauților. El a editat de asemenea un newsletter cosmonautic intitulat Neptun. S-a retras în 1991.

Leonov este un artist realizat ale cărui cărți cuprind albume cu lucrări artistice proprii și colaborări cu prietenul său Andrei Sokolov. Leonov a luat cu el în spațiu creioane colorate și hârtie și a desenat Terra și portretele astronauților misiunii Apollo, care au zburat împreună cu el în cadrul Proiectului Apollo – Soyuz.

În 2004, Leonov și fost astronaut american David Scott au început să lucreze la o biografie duală – istoria Cursei Spațiale dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Numită Cele două fețe ale Lunii: Povestea noastră asupra Cursei Spațiale din timpul Războiului Rece, a fost publicată în 2006. Neil Armstrong și Tom Hanks au scris amândoi introducerile acestei lucrări. Leonov a fost de asemenea contribuitor al cărții apărute în 2007 – În Acea Mare Tăcută, a lui Colin Burgess și Francis French, care descrie viața sa și cariera în explorarea spațială.

Sursa: Wikipedia

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.